Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Líbia már nem része a 'Gonosz tengelyének'

2006.05.15. 18:29
Az Egyesült Államok felújítja Líbiával a diplomáciai kapcsolatokat. A döntés elismerése annak, hogy a jelentős kőolaj- és földgázkinccsel bíró ország továbbra is elkötelezetten elutasítja a terrorizmust, és példásan együttműködik az Egyesült Államokkal és a nemzetközi közösség tagjaival.

Az Egyesült Államok leveszi Líbiát a terrorizmust támogató országok listájáról, és felújítja vele a diplomáciai kapcsolatokat, jelentette be Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hétfőn. Az Egyesült Államok a közlemény szerint hamarosan nagykövetséget nyit Tripoliban. A döntés betetőzi azt a folyamatot, amely 2003 végén kezdődött meg azzal, hogy Líbia a világ általános meglepetésére beleegyezett tömegpusztítófegyver-gyártási programjának felszámolásába.

Az Egyesült Államok és Líbia között 1980-ban szakadtak meg a diplomáciai kapcsolatok. Az amerikai külügyminisztérium éveken keresztül azzal vádolta az észak-afrikai államot, hogy a nemzetközi terrorizmus egyik legfőbb támogatója. Ronald Reagan elnök 1981-ben és 1986-ban légicsapásokat rendelt el Líbia ellen. Washington Líbiát tette felelőssé a Pan Am 103-as járata ellen elkövetett, 270 személy életét követelő 1988-as robbantásos merényletért is.

Bush elnök egy 2002-es beszédében használta a "Gonosz tengelye" kifejezést. A fogalmat elõször Irakra, Iránra és Észak-Koreára értették, majd a kifejezés körüli vitában a lista tovább bõvült Líbiával, Szíriával és Kubával.

45 nap múlva lép hatályba

Condoleezza Rice közleménye szerint a döntés elismerése annak, hogy Líbia továbbra is elkötelezetten elutasítja a terrorizmust, s példásan együttműködik az Egyesült Államokkal és a nemzetközi közösség tagjaival a civilizált világot 2001. szeptember 11-e óta veszélyeztető globális fenyegetéssel szemben. Líbia levétele a terrorizmust támogató országok listájáról hivatalosan a hétfői bejelentést követő 45 nap elteltével lép hatályba.

Líbiát 2003 óta előremutató példaként emlegették a tömegpusztító fegyverek, illetve fegyverkezési ambíciók békés feladására. Az Egyesült Államok már 2004-ben kisebb diplomáciai képviseletet nyitott Tripoliban, és feloldotta az 1986-ban bevezetett kereskedelmi embargót az észak-afrikai arab ország ellen. A kapcsolatok normalizálásában sajtóvélemények szerint szempont volt Líbia jelentős kőolaj- és földgázkincse is.

Líbia üdvözli a bejelentést

Üdvözölte és jelentős lépésnek nevezte Líbia a hétfői bejelentést, miszerint az Egyesült Államok helyreállítja a teljes körű diplomáciai kapcsolatokat a két ország között. Abder-Rahmán Salgam líbiai külügyminiszter első reagálása szerint "ezzel új lap nyílt (Washington és Tripoli viszonyában) mindkét nép érdekében". Mint mondta, a washingtoni bejelentést "több találkozó" előzte meg a két ország képviselői között, az tehát nem egyoldalú döntés eredménye.

"E lépésről több napja született döntés, és a két ország a közeli napokban hivatalos közleményben erősíti meg a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok azonnali újrafelvételét" - tette hozzá a tripoli diplomácia vezetője.

Romlás és javulás a két ország kapcsolatában (MTI)
 • 1973 - Moammer el-Kadhafi líbiai vezető államosította a kőolajipart, és lezárta a VI. amerikai flotta előtt a Szidra-öblöt. Washington terrorizmussal vádolta meg Líbiát, és az amerikai nagykövet elhagyta Tripolit.
 • 1978 - Az Egyesült Államok elrendelte az első szankciókat, katonai embargót vetett ki Líbiára.
 • 1979 - Tripoli támogatásáról biztosította az iráni forradalmat; Irán-barát jelszavakat kántáló tömeg felgyújtotta az amerikai nagykövetséget.
 • 1980 - Az Egyesült Államok a terrorizmust támogató országok közé sorolta Líbiát, és bezárta nagykövetségét Tripoliban.
 • 1982 - Az Egyesült Államok gazdasági embargót rendelt el Líbiával szemben.
 • 1986 - Az Egyesült Államok januárban kereskedelmi embargóval sújtotta az észak-afrikai országot, és befagyasztotta az amerikai bankokban lévő líbiai követeléseket. Április 5-én Washington megvádolta Líbiát egy berlini, amerikaiak által is gyakran látogatott diszkó elleni merénylet elkövetésével. Április 15-én amerikai repülőgépek Tripoli és Bengázi városát bombázták, a mintegy 150 halott között volt Kadhafi egyik fogadott lánya.
 • 1988 - A Pan Am amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó 103-as járatát a skóciai Lockerbie felett felrobbantották, 270 ember veszett oda a Líbia számlájára írt merényletben
 • 1991 - Az Egyesült Államok Líbiát tette felelőssé a lockerbie-i merényletért, és két líbiai ügynököt vádolt meg a végrehajtással.
 • 1992 - Washington befagyasztotta 46, líbiai ellenőrzés alatt álló multinacionális vállalat számláit és javait. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 748-as számú határozatában légi és katonai embargót rendelt el.
 • 1993 - A Biztonsági Tanács gazdasági büntetőintézkedéseket vezetett be Líbia ellen
 • 1996 - Bill Clinton amerikai elnök aláírta a d,Amato-törvényt, amelynek alapján valamennyi olyan vállalatot szankcionálhatják, amelyek Líbia kőolaj- és földgázszektorában befektetnek.
 • 1999 - Líbia az előző évben kötött kompromisszumos megállapodás alapján kiadja a Lockerbie-ügyben megvádolt két ügynökét, akiket Hágában állítottak bíróság elé s a skót törvények alapján vontak felelősségre. (A gyanúsítottakat két év múlva életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.) Az Európai Unió felfüggesztette a Líbiával szembeni szankciókat.
 • 2003 - Líbia április 29-én elismerte polgári jogi felelősségét a lockerbie-i merényletért. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Líbia augusztus 13-án megállapodásra jutott a merénylet áldozatainak kárpótlásáról. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szeptember 12-én feloldotta a Líbia elleni büntetőintézkedéseket. Tripoli december 19-én bejelentette, hogy lemond a tömegpusztító fegyverek kifejlesztését célzó programjairól.
 • 2004 - Január 24-én 30 év óta először járt amerikai kongresszusi küldöttség Tripoliban. Február 26-án a Fehér Ház felszólította Líbiát, hogy nyisson érdekképviseleti irodát Washingtonban, az amerikaiak ettől kezdve ismét szabadon utazhattak Líbiába, s az amerikai vállalatok folytathatták tevékenységüket az észak-afrikai országban. Washington április 23-án feloldotta a gazdasági szankciók nagyrészét, és június 3-tól megindult a líbiai kőolaj exportja az Egyesült Államokba. Június 28-án megnyílt az Egyesült Államok összekötő irodája Tripoliban, és korlátozottan helyreálltak a diplomáciai kapcsolatok. Washington szeptember 20-án további gazdasági szankciókat oldott fel.
 • 2006 - Május 15-én Washington bejelentette a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállítását.


 • Vennék
 • Bankszámla