Valér
-2 °C
0 °C

Menekültek tömegei veszélyeztetik Líbiát

2004.09.16. 16:37
A több mint tíz éve háború sújtotta Szomáliából menekülők százai vesztették már életüket a veszélyes illegális utazások során. A menekültek a Líbián át Olaszországba vezető útvonalat részesítik újabban előnyben, emiatt az olasz kormány igyekszik nyomást gyakorolni Tripolira, hogy lépjen fel hatásosabban az illegális bevándorlók ellen.
Líbia több szomáliai menekülteket is hazaküldött, mert az észak-afrikai országon át szerettek volna illegálisan Európába jutni. Az első kitoloncoltak meséltek a líbiai börtönökben megtapasztalt istenítéletekről, és a jobb élet reményében vállalt utazásuk veszélyeiről. Az elkövetkező napokban a líbiai hatóságok további bevándolrókat fognak visszaküldeni Mogadishuba.

Börtön a kémiai raktárban

"Nagyon durván bántak velünk a börtönben" - állították a szomáliaiak. Egyikük, aki egy évet volt kénytelen börtönben tölteni, elmondta, hogy egy, korábban kémiai anyagok tárolására szolgáló raktárépület funkcionált börtönként; itt több társa is bőrbetegségeket kapott.

Sokan azok közül, akiket repülővel deportáltak Tripoliból Mogadishuba sírva fakadtak az utazás során átélt iszonyatos élményeik miatt. Több menekült börtönbeli élménye azonban nem is hasonlítható azonban a tengeren való átkeléséhez.

Kétezer halott hat év alatt

Egy kisebb hajó száz emberrel a fedélzetén borult fel, a menekültek közül csak hatan maradtak életben. Hét gyermek, huszonhat tizenéves lány és öt terhes nő is életét vesztette. A túlélőket egy halászhajó mentette meg; később átadták őket a líbiai hatóságoknak.

Szomáliai emberi jogi csoportok becslése szerint kétezren veszthették életüket az elmúlt hat évben. Sokan közülük a Vörös vagy a Földközi tengerbe fulladtak, míg mások a Szudán és Líbia közti végtelen sivatagokban tűntek el.

Az elrettentő példák ellenére sok szomáliai még mindig a menekülést választja a háború sújtotta országból, aminek már több mint egy évtizede nincsen működő kormánya. Korábban a szomáliaiak Jemenen keresztül menekültek Szaúd-Arábiába, de most inkább Líbián át próbálnak Európába jutni.

Olaszország rendezné a líbiai helyzetet

Olaszország természetesen igyekszik nyomást gyakorolni Líbiára, a menekültáradat csökkentése érdekében. "Líbia egymillió menekültet fogadott be egész Afrikából" - mondta Rocco Buttiglione, Olaszország új EU biztosa, aki szerint rendezni kell a Líbiában kialakult helyzetet.

Hétfőn Líbia római nagykövetét Abdulati Ibrahim Alobidit behivatták az olasz külügyminisztériumba, miután az olasz parti őrség elfogott hatszázötven szomáliai menekültet; az ő két hajójukat Lampedusa szigeténél tartóztatták fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!