Ágnes
-1 °C
2 °C

Pusztul az élővilág Libanonnál

2006.08.02. 11:28
Izrael légiereje súlyos, több évre kiható környezeti katasztrófát okozott Libanonnál. Lebombázott ugyanis egy erőművet, melynek tartályaiból nehézolaj szivárgott a tengerbe. Az ENSZ komolyan aggódik a szennyeződés miatt.

A világ egyik legismertebb ökológiai katasztrófája az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es elsüllyedése, amikor Alaszkánál negyvenezer tonna nehézolaj került a Csendes-óceánba. Most majdnem ugyanennyi nehézolaj kerülhet a Földközi-tengerbe Libanon tengerpartjánál. A Jiyyeh erőmű környékén nyolcvan kilométer hosszú olajfolt úszkál a tengerben.

Teknőshalál

Izrael július 13-15. között vette célba a Bejrúttól harminc kilométerre délre lévő Jiyyeh erőművet. Az első jelentések szerint már tízezer tonna nehézolaj kiszivárgott a tartályokból, de végül akár harmincötezer tonna is a tengerbe kerülhet. Húsz-harmincezer tonna olaj érte el a partokat, mondta el a BBC-nek Berj Hatjian, a libanoni környezetvédelmi minisztérium munkatársa.

Egy környezetvédelmi szervezet szerint a vízen lebegő olajfolt elérte Szíria partjait, és könnyen elképzelhető, hogy a szennyeződés egy része a tengerfenékre, a tonhalak ívóhelyére került. A tengerpart közelében lévő olajfolt elsősorban a védett zöld teknőst veszélyezteti, a tojásokból júliusban kikelt kisteknősök ugyanis a szennyen át aligha jutnak el biztonságban a nyílt vizekre.

Az ENSZ és más nemzetközi szervezetek megpróbálnak segíteni a libanoni kormánynak az olaj eltakarításában, a Földközi-tenger térségéből számos ország jelezte, hogy felszereléssel és munkaerővel segít az elhárításban. Az ENSZ környezetvédelmi szakértői szerint az olajfolt komoly veszélyt jelent a Földközi-tenger vadvilágára, ráadásul a turizmusból és halászatból megélő helyieket is tönkreteheti.

2002-ben 280 kilométeres olajfolt volt

Legutóbb 2002 novemberében történt súlyos olajkatasztrófa, amikor az Atlanti-óceánon elsüllyedt a Prestige tartályhajó. Ekkor egy 280 kilométer hosszú, 30 kilométer széles olajszőnyeg közelítette meg Spanyolország északnyugati partjait, és csak hosszú hónapok alatt, igen komoly erőfeszítések árán tudták megakadályozni, hogy a hajón lévő több tízezer olaj is kiszivárogjon.