Teljhatalmat adott uralkodójának Lichtenstein

2003.03.17. 11:11
A jövőben bármikor feloszlathatja a lichtensteini kormányt II. János Ádám. A nagyhercegség uralkodója kétharmados támogatást szerzett abszolutista terveihez a törpeállamban tartott népszavazáson. A döntő érv a herceg emigrációs fenyegetése volt.
Teljhatalmat szavazott meg a lichtensteini hercegnek a törpeállam lakossága. II. János Ádám korábban a Budapestnél háromszor kisebb, 160 négyzetkilométeres ország elhagyásával fenyegette a lakosságot, ha az nem szavazza meg neki az abszolút hatalmat.

Költözéssel fenyegetőzött

A fenyegetés bevált, az Demokratikus Titkárság Pártjának elkeseredett kampánya ellenére az uralkodó távozásától megrettent lichtensteiniek végül kétharmados szavazati aránnyal döntöttek az abszolút monarchia mellett. A BBC helyi tudósítója jelentése szerint a lakosok nagy része ugyan ellenzi az abszolutista monarchiát, nagyon kötődnek azonban a herceg személyéhez.

A herceg boldog

"Kiváló eredmény, elégedettek vagyunk" - nyilatkozta királyi többesben a herceg a BBC-nek. A nagyhercegséget 1989 óta vezető II. János Ádám a jövőben bármikor feloszlathatja a kormányt. Véleménye szerint minderre az alkotmány kétértelműségeinek megszüntetése érdekében volt szükség. Az ellenzéki Demokratikus Titkárság pártja szerint a teljhatalom "nagyon rossz dolog" - írja a BBC.  • Tippek
  • Bankszámla