Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nem fogták el a miniszter gyilkosát

2003.09.12. 10:46
Cáfolta a külügyminiszter gyilkosának elfogásáról megjelent sajtóhíreket a svéd rendőrség. A nyomozók még a laborvizsgálat eredményére várnak, tíz-tizenöt ember meghallgatását tervezik. Anna Lindhre európárti kampányrendezvényeken emlékeznek országszerte. A külügyminiszter halála megváltoztathatja a közös pénzt eddig elutasító svédek véleményét.
Cáfolta az Anna Lindh külügyminiszter gyilkosának elfogásáról szóló híreket a svéd rendőrség - jelentette az AP. A hatóságok ugyan csütörtökön valóban őrizetbe vettek egy 32 éves drogfüggő férfit, de kihallgatásán tisztázta magát.

Tisztázta szerepét

"Már nem érdekes számunkra" - nyilatkozta Bjorn Pihlbald rendőrségi szóvivő a Reutersnek. Mint mondta, a rendőrök "kizárták" a férfi bűnösségét. A nyomozók laboratóriumi vizsgálatra küldték a gyilkos a helyszínen elhajított kését, de még nem kapták meg az eredményeket. A hatóságok tíz-tizenöt ember meghallgatását tervezik a gyilkossággal összefüggésben.

Kampány és emlékezés

A meggyilkolt miniszterasszonyra országszerte nagygyűléseken emlékeznek a svédek. Várakozások szerint ezrek látogatnak majd el Goran Persson miniszterelnök délután öt órakor tartandó nagygyűlésére. A miniszterelnök az emlékezést aktuálpolitikai eseményekhez kötötte. "Azt szeretném, ha vasárnap mindenki elmenne szavazni [az euró bevezetéséről döntő] referendumon. Az erőszak nem győzedelmeskedhet" - jelentette ki.

Megfordulhat a trend

Anna Lindh volt a kormánypártok eurókampányának vezére, a rendőrség első körben azonban kizárta, hogy a gyilkosságot politikai okokból követték el. A politikai elemzők szerint a gyilkosság megfordíthatja az egységes valuta bevezetését ellenző közhangulatot.

Ennek némileg ellentmond, hogy a BBC magyar adásának stockholmi tudósítása szerint a kondoleációkat gyűjtő könyvben többen is mély gyászukat fejezték ki a miniszterasszony halála miatt, azonban, mint írták, a népszavazáson az euró ellen voksolnak majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!