Viola
-5 °C
-2 °C

Elfogták Anna Lindh gyilkosát

2003.09.16. 22:20
A neonáci gyanúsítottat már húsz alkalommal ítélték el erőszakos cselekményekért, tiltott fegyverviseléséért, hivatalos személy fenyegetésért, valamint csalásokért.
A svéd rendőrség őrizetbe vette kedden az Anna Lindh külügyminiszter meggyilkolásával gyanúsított személyt - jelentette a TT svéd hírügynökség.

A svéd rendőrség illetékesei a Reutersnak és az AP-nek is megerősítették, hogy a gyanúsítottat Stockholm egyik elővárosában elfogták és őrizetbe vették. A férfit Solnában, a Rasunda svéd nemzeti stadion közelében egy étteremben fogták el.

A gyanúsított nevét egyelőre nem közölték. Stina Wessling rendőrségi szóvivő annyit mondott, hogy a férfit kihallgatásra Stockholmba szállították.

A rendőrség nem sokkal korábban jelentette be hivatalosan, hogy elfogatási parancsot adott ki a külügyminiszter meggyilkolásával gyanúsítható személy ellen. A svéd tömegtájékoztatás szerint egy neonáci körökhöz közel álló férfiról van szó.

Erőszakos alkat

A svéd Aftonbladet napilap kedden rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a nyomozók egy szélsőjobboldali körökhöz tartozó 35 éves férfit keresnek, akinek alakját néhány perccel az Anna Lindh elleni támadás előtt rögzítették a stockholmi NK nagyáruház biztonsági kamerái. Az illető közel áll Svédország legismertebb neonáci aktivistáihoz, és kis híján húsz alkalommal ítélték már el erőszakos cselekményekért, tiltott fegyver, mégpedig kés viseléséért, hivatalos személy megfenyegetéséért, valamint csalásokért, de sohasem kapott súlyos büntetést. A férfinak nincs állandó lakhelye, s gyakran ingázik Svédország és Svájc között, ahol kábítószer-fogyasztás miatt gyógykezelték.

Anna Lindh csütörtökön halt bele azokba a sebekbe, amelyeket az ismeretlen késes támadó ejtett rajta előző nap a stockholmi NK nagyáruházban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!