Szilárda
0 °C
6 °C

London nem szakítja meg kapcsolatait Arafattal

2003.07.15. 09:42
London hétfőn végleg visszautasította azt az izraeli kérést, hogy Nagy-Britannia szakítsa meg kapcsolatait Jasszer Arafat palesztin elnökkel. Az Egyesült Államok Saronnal együtt elszigetelné Arafatot, de a britek és a többi európai ország nem ért ezzel egyet.
Ariel Saron izraeli miniszterelnök hivatalos nagy-britanniai útján arra akarta rávenni a brit vezetést, hogy London segítse elő, hogy az európai közel-keleti politikai irányvonal Arafat támogatásától Izrael felé mozduljon el. A nap folyamán Jack Straw brit külügyminiszter már leszögezte az izraeli miniszterelnök előtt: a londoni kormány, amíg hasznosnak ítéli, fenntartja kapcsolatait Arafattal, a Palesztin Hatóság demokratikusan megválasztott vezetőjével. A brit álláspont megegyezik az Európai Unióéval.

Támogatják az 'útitervet'

A hétfő késő esti Blair és Saron közti megbeszélésről a brit miniszterelnöki hivatal annyit közölt, hogy a két és fél órás esemény rendkívül kedvező légkörben zajlott le, és azon a közel-keleti megbékélés lehetőségeinek a kérdései kerültek szóba. Mindkét fél kifejtette: támogatja a válság felszámolását célzó legutóbbi nemzetközi béketervet, az úgynevezett útitervet, és mindketten továbbra is szorosan együttműködve kívánnak munkálkodni annak érdekében, hogy a dokumentumban foglaltak valóra váljanak.

Washington elszigetelné Arafatot

Izrael és az Egyesült Államok a megbékélés akadályát látja Arafatban, és a palesztin elnök elszigetelésére törekszik. Arafattal szemben a mérsékeltnek tartott Mahmúd Abbász palesztin kormányfő pozícióját szeretnék erősíteni, mert úgy látják, hogy vele könnyebben meg lehet egyezni az izraeli-palesztin megbékélésről. A Saron környezetéből kiszivárogtatott értesülések szerint az Arafat szerepéről kialakult nézetkülönbséget nem tekintve az izraeli kormányfő londoni látogatása nagyon hasznosnak bizonyult.