Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Teljesen megalapozatlan a líbiaiak AIDS-vádja

2006.10.27. 10:13
Szokatlan lépésre szánta el magát a nemzetközi tudományos élet mértékadó lapja, a Nature. Öt halálbüntetéssel fenyegetett bolgár ápolónő és egy palesztin orvos védelmében angolra fordította a líbiai hatóságok vádiratát abban az ügyben, amiben négyszáz gyermek szándékos megfertőzése HIV vírussal a vád. A szakértők szerint a vádirat nevetséges.

Ritka akcióra szánta rá magát a nemzetközi tudományos világ egyik legnevesebb folyóirata, a Nature. A tudományos közlöny hat Aids-kutatót kérdezett ki a líbiai AIDS-per vádiratával kapcsolatban. Egybehangzó véleményük szerint a líbiai hatóságok vádjai nevetségesek és hamisak.

Elutasított bizonyítékok

A líbiai hatóságok évekkel ezelőtt gyanúsítottak meg öt bolgár ápolónőt és egy palesztin orvost azzal, hogy szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal négyszáz líbiai gyermeket. Bár a nemzetközi közvélemény és tudományos élet folyamatosan tiltakozott a koholtnak tűnő vádak ellen, a megvádoltakat ismét halálbüntetés fenyegeti.


Az ápolónők tárgyalása

Hiába rendeltek el ugyanis új bírósági eljárást az ügyben, az ügyészség ismét halálbüntetést kért a vádlottakra, a bíróság pedig elutasította a védelem a vádakat tételesen, bizonyítékokkal cáfoló kérelmeit.

A vádlottak szerint a HIV-fertőzésért nem ők, hanem a kórházakban tapasztalható, borzalmas higiéniás körülmények okolhatóak. Véleményüket mindenben alátámasztották a Nature-nek nyilatkozó neves Aids-kutatók.

Nevetséges vádirat

Az HIV vírus felfedezőjeként számon tartott francia Luc Montagnier szerint az, hogy a HIV-fertőzött gyerekek többsége hepatitisztől is szenved, minden kétséget kizáróan alátámasztja a vádlottak védekezését.

Montagnier öt kutatótársával együtt hamisnak és nevetségesnek nevezte a líbiai ügyészek bizonyítékait. Janine Jagger epidemiológus szerint egyszerűen semmi sem bizonyítja, hogy a gyerekeket szándékosan fertőzték meg. Ráadásul, mint írja, a bíróság egyszerűen figyelmen kívül hagyta azokat a bizonyítékokat, melyek szerint több gyerek már azelőtt fertőzött volt, hogy a vádlottak az országba érkeztek vona.

A perben született ítéletet tavaly megsemmisítették és új eljárást rendeltek el. A tudóstársadalom akkor azt várta, hogy a bíróság azonnal ejteni fogja a képtelen vádakat. Ehhez képest a jövő héten újrakezdődő meghallgatások után a jelen állás szerint megint elmarasztaló ítélet várható.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft