Eleonóra
-1 °C
2 °C

Markót autonómiakövetelései miatt fosztanák meg hivatalától

2006.10.17. 19:50
Miután Markó Béla vasárnap a székelyföldi autonómiáért szállt síkra agyagfalvi beszédében, kedden a koalíciós társ Konzervatív Párt a parlamentben aláírásokat kezdett gyűjteni elmozdításáért.

Durva és előzmény nélküli az a szándék, hogy éppen az egyik koalíciós partner készül Markó Bélát támadó indítványt előterjeszteni a parlamentben. Ezt maga a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke jelentette ki kedden az MTI-nek.

Aláírásokkal az elmozdításért

A román kormánykoalícióban a demokratákkal, a liberálisokkal és az RMDSZ-szel együtt helyet foglaló Konzervatív Párt (PC) vezető testülete egy nappal korábban úgy döntött: aláírásokat gyűjt a román honatyák körében egy úgynevezett egyszerű indítvány (motiune simpla) benyújtásához. Teszi ezt azzal a nem is rejtett szándékkal, hogy elérje Markó Béla lemondását miniszterelnök-helyettesi posztjáról, mégpedig azért, mert a romániai magyar politikus az utóbbi időben többször is szorgalmazta Székelyföld területi autonómiáját.

Márpedig a területi autonómia fogalmának a hangoztatása önmagában is felháborodást kelt a román politikai erők - nemcsak a PC - körében. Markó miniszterelnöki posztjáról való lemondását korábban már a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) is kezdeményezte.

Durvának minősítette

A konzervatívoknak egyelőre még nem sikerült összegyűjteniük az indítványhoz szükséges, megfelelő mennyiségű aláírást. A román parlamentben a képviselők vagy szenátorok egynegyedének kell csatlakoznia egy ilyen kezdeményezéshez, a törvényhozó testület csak ebben az esetben köteles napirendre tűzni az ügyet.

A konzervatívok indítványának esetleges elfogadása ezért nem jelenti azt, hogy Markónak kötelező módon távoznia kellene a miniszterelnök-helyettesi tisztségéből. Erről - mint mondta az MTI-nek - a koalíciós pártok csak közösen határozhatnak. Azt azonban mindenképpen durvának és előzmény nélkülinek minősítette, hogy éppen egy koalíciós partner készül ilyen lépésre.

Szász híveit csábítja?

Ami az autonómiát illeti, a témáról kedden Traian Basescu államelnök is kifejtette véleményét, hangoztatva: Székelyudvarhely is ugyanannyi autonómiával fog rendelkezni mint Románia bármely más városa. A román államfő Marosvásárhelyen megismételte korábbi álláspontját, miszerint a széles körű közigazgatási autonómia elkötelezett híve, szerinte az lehetővé teszi, hogy a helyi közösségek az őket érintő oktatási és egészségügyi kérdésekben döntsenek.

Basescu kommentárt fűzött Markó Béla vasárnap Agyagfalván elmondott - a székelyföldi autonómiáért síkra szálló - beszédéhez is. Szerinte Markó így akarja saját választói táborába átcsábítani a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) szimpatizánsait.