György
14 °C
24 °C

Madridi vonatrobbantás: újabb két gyanúsított előzetesben

2004.03.30. 07:04
Főként marokkói férfiakat gyanúsítanak a hatóságok a madridi vonatrobbantások kitervelésével és elkövetésével. A robbantások újabb sebesültje halt bele sérüléseibe. Fennakadást okozott az Irakban lévő spanyol csapatok váltásánál a politikusok vitája.
Két újabb gyanúsítottat helyezett előzetes letartóztatásba keddre virradó éjjel a madridi robbantásos merényleteket ügyében nyomozó spanyol vizsgálóbíró. A madridi törvényszéken hétfőn négy marokkói és egy szíriai állampolgárt hallgattak ki. A kihallgatások végeztével a vizsgálóbíró elrendelte a szíriai és az egyik marokkói előzetes letartóztatását, a másik három marokkóit szabadon engedték.

A szíriai állampolgárt, akit a múlt héten tartóztattak le, a március 11-én elkövetett merényletek két túlélője is felismerte. Tömeggyilkossággal és terrorista szervezethez való tartozással vádolják. Terrorista szervezettel való együttműködés és a madridi robbantásokhoz nem kapcsolódó kábítószer csempészés a vád a marokkói állampolgárral szemben.

Mindketten tagadják, hogy részt vettek volna a madridi robbantásokban, ugyanakkor elismerték, hogy ismernek néhányat azok közül, akiket a spanyol hatóságok már korábban őrizetbe vettek. A hatóságok eddig tizennyolc gyanúsítottat fogtak el a 190 halálos áldozatot követelő március 11-i madridi vonatmerényletekkel összefüggésben, akiknek többsége marokkói állampolgár. Közben Rabatban a marokkói hatóságok is őrizetben vettek több személyt, akiknek spanyolországi kapcsolatait vizsgálják a robbantásokkal kapcsolatban.

Újabb halottja van a madridi robbantásoknak

A március 11-én végrehajtott madridi robbantások újabb sebesültje halt bele sérüléseibe - közölték helyi spanyol rádióadók. A híradások szerint egy 49 éves, spanyol állampolgárságú asszony hunyt el hétfőn a madridi Doce de Octubre kórházban. Vele együtt 191-re nőtt a madridi vonatrobbantások halálos áldozatainak száma. Közel három héttel a merényletek elkövetése után még mindig több, mint száz sérültet ápolnak a spanyol kórházakban.

Vitázni kezdtek

Bizonytalanságot és késést okozott az Irakba vezényelt spanyol csapatok most esedékes váltásánál a távozó és a leendő miniszterelnök vitája.

Egy 160 fős spanyol alakulat hétfőn a tervezett időpontnál nyolc órával később tudott elindulni Irakba, hogy az eredeti menetrendnek megfelelően felváltsa azokat a katonákat, akiknek most jár le négy hónapos iraki megbízatásuk.

Az alakulat kora délután indult volna Kuvaitba, de a spanyol védelmi minisztérium utolsó pillanatban érkezett parancsára a repülőtérről visszavezényelték laktanyájukba a katonákat. Néhány órával később kiderült: José María Aznar távozó kormányfő arra várt, hogy a leendő miniszterelnök, José Rodriguez Zapatero is felhatalmazást adjon a váltáshoz.

"Az egyes spanyol katonák iraki küldetése négy hónapra szól, s minden katonának joga van arra, hogy a meghatározott időben leváltsák" - mondta Zapatero.