Konrád, Tivadar
4 °C
22 °C

Csak tanúként hallgatták ki Malina Hedvig lehetséges támadóját

2007.12.05. 15:02
Egyelőre pusztán tanúként hallgatta ki a szlovák legfőbb ügyészség azt a Robert Bencit, aki tavaly Nyitrán megverhette Malina Hedviget. A magyar egyetemista - fantomkép alapján - azonosította támadójaként Bencit, aki ellen egy másik tanú is terhelő vallomást tett. Az a másik férfi, akit az ügyészség Benci bűntársaként idézett be (szintén egy fantomkép alapján), nem jelent meg a szerdai kihallgatáson.

Malina Hedviget, vallomása szerint, két bőrfejű tavaly augusztusban azért verte meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség nem hisz a sértettnek, sőt, azzal vádolja, hogy félrevezette a hatóságot. Így most egy, a legfőbb ügyész kinevezte csoport vizsgálja a magyar egyetemista ügyét, ám ez a speciális alakulat sem a tettesekre koncentrál, hanem azt firtatja: hiteles-e vagy sem Malina Hedvig panasza. A kihallgatásra rendelt Bencit például arról faggatták, hogy tagja-e vagy sem valamilyen szélsőséges csoportosulásnak. Bár Bencit szélsőséges tevékenysége miatt egyébként a rendőrség egyszer már elmarasztalta, illetve lakóhelyén, Nyitrán azóta is nyilvánosan részt vesz a városban elhatalmasodó szélsőséges csoportok erőszakos akcióiban, a hivatalos szervek a mai napig nem tekintik gyanúsítottnak.

A közel három órás "beszélgetés" után a tizenhét éves Benci fejére húzott kapucnival rohamtempóban hagyta el az ügyészség pozsonyi székházát, s az utána loholó újságírók egyetlen kérdésére sem válaszolt. Azonban a kamerák így is elcsípték az arcát, s jól látható volt a közte és a támadást követően közzétett fantomkép közti hasonlóság.

Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica a közelmúltban Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságán tett panaszt, mondván: a nyomozók elkenik az ügyet, nem az elkövetőket keresik, hanem a lány állítólagos bűnösségének bizonyítására összpontosítanak, törvénytelen eszközökkel ködösítenek, az igazság kiderítése szempontjából érthetetlen és célszerűtlennek látszó látványosságokat produkálnak. Ahogy ezt tegnap is tették: a nyílt utcán immár másodszor járatták végig azt az útszakaszt a rendőrségi dublőrrel, amit annak idején Malina Hedvig is megtett a buszmegállótól megveretése helyéig, illetve onnan az egyetem épületéig. A véresre vert lányról előbb a nyitrai, majd a dunaszerdahelyi kórházban készítettek látleletet.

Azért is egy évig kellett könyörögnie a Malina Hedvig ügyvédjének, hogy teljes egészében megtekinthesse a lány kihallgatásáról készült hat órás videofelvételt, aminek eddig csak két és fél órás változatát bocsátották rendelkezésére. A jogi képviselő ugyan még nem látta a teljes anyagot, de kíváncsi arra, vajon a felvétel ott lesznek-e azok a részek, amelyek bizonyítják, hogy a kihallgatáson Hedviggel kíméletlenül bántak.

Kvasnica egyébként továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ügyben beidézzék Robert Fico miniszterelnököt, aki nyilvánosan kijelentette, hogy a Hedvig-ügy mögött a kormánya megbuktatásával kísérletező erők állnak.

Az ügyészség egyelőre hallgat, szóvivője csak annyit mondott, hogy legfőbb ügyész csak a vizsgálat lezárása után nyilatkozik. Annyi azért kiderült, hogy a jövő héten is kihallgatnak majd két, a Hedvig elleni támadást tanúsítani szándékozó személyt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!