Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak tanúként hallgatták ki Malina Hedvig lehetséges támadóját

2007.12.05. 15:02
Egyelőre pusztán tanúként hallgatta ki a szlovák legfőbb ügyészség azt a Robert Bencit, aki tavaly Nyitrán megverhette Malina Hedviget. A magyar egyetemista - fantomkép alapján - azonosította támadójaként Bencit, aki ellen egy másik tanú is terhelő vallomást tett. Az a másik férfi, akit az ügyészség Benci bűntársaként idézett be (szintén egy fantomkép alapján), nem jelent meg a szerdai kihallgatáson.

Malina Hedviget, vallomása szerint, két bőrfejű tavaly augusztusban azért verte meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség nem hisz a sértettnek, sőt, azzal vádolja, hogy félrevezette a hatóságot. Így most egy, a legfőbb ügyész kinevezte csoport vizsgálja a magyar egyetemista ügyét, ám ez a speciális alakulat sem a tettesekre koncentrál, hanem azt firtatja: hiteles-e vagy sem Malina Hedvig panasza. A kihallgatásra rendelt Bencit például arról faggatták, hogy tagja-e vagy sem valamilyen szélsőséges csoportosulásnak. Bár Bencit szélsőséges tevékenysége miatt egyébként a rendőrség egyszer már elmarasztalta, illetve lakóhelyén, Nyitrán azóta is nyilvánosan részt vesz a városban elhatalmasodó szélsőséges csoportok erőszakos akcióiban, a hivatalos szervek a mai napig nem tekintik gyanúsítottnak.

A közel három órás "beszélgetés" után a tizenhét éves Benci fejére húzott kapucnival rohamtempóban hagyta el az ügyészség pozsonyi székházát, s az utána loholó újságírók egyetlen kérdésére sem válaszolt. Azonban a kamerák így is elcsípték az arcát, s jól látható volt a közte és a támadást követően közzétett fantomkép közti hasonlóság.

Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica a közelmúltban Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságán tett panaszt, mondván: a nyomozók elkenik az ügyet, nem az elkövetőket keresik, hanem a lány állítólagos bűnösségének bizonyítására összpontosítanak, törvénytelen eszközökkel ködösítenek, az igazság kiderítése szempontjából érthetetlen és célszerűtlennek látszó látványosságokat produkálnak. Ahogy ezt tegnap is tették: a nyílt utcán immár másodszor járatták végig azt az útszakaszt a rendőrségi dublőrrel, amit annak idején Malina Hedvig is megtett a buszmegállótól megveretése helyéig, illetve onnan az egyetem épületéig. A véresre vert lányról előbb a nyitrai, majd a dunaszerdahelyi kórházban készítettek látleletet.

Azért is egy évig kellett könyörögnie a Malina Hedvig ügyvédjének, hogy teljes egészében megtekinthesse a lány kihallgatásáról készült hat órás videofelvételt, aminek eddig csak két és fél órás változatát bocsátották rendelkezésére. A jogi képviselő ugyan még nem látta a teljes anyagot, de kíváncsi arra, vajon a felvétel ott lesznek-e azok a részek, amelyek bizonyítják, hogy a kihallgatáson Hedviggel kíméletlenül bántak.

Kvasnica egyébként továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ügyben beidézzék Robert Fico miniszterelnököt, aki nyilvánosan kijelentette, hogy a Hedvig-ügy mögött a kormánya megbuktatásával kísérletező erők állnak.

Az ügyészség egyelőre hallgat, szóvivője csak annyit mondott, hogy legfőbb ügyész csak a vizsgálat lezárása után nyilatkozik. Annyi azért kiderült, hogy a jövő héten is kihallgatnak majd két, a Hedvig elleni támadást tanúsítani szándékozó személyt.