Negyvenhét szónok és egy esküvő

2000.07.28. 08:38
A malmői Szocialista Ifjúsági Internacionálé fesztivál csütörtöki bónusz-bulija a városszéli tábortól a belvárosig hömpölygõ tömegtüntetés lett. A több ezer fanatikus a rasszizmus, a megkülönböztetés és kirekesztés politikája ellen illetve a nemzetközi szolidaritásért baktatott. Skandált jelszavakat és énekelt is, nyilván. A skandinávok - vérmérsékletükre oly jellemzően - rezzenéstelen arccal sétáltak el a rezesbanda és a brazil táncos lányok fölvezette tömeg mellett. A gyorsétterem-megdobálás ezúttal elmaradt.

Békés palesztin tüntetõ
A malmői Szocialista Ifjúsági Internacionálé (International Union of Socialialist Youth, IUSY) szervezte sátortábor hatezer lakója közül a legtöbben útra keltek csütörtökön, hogy a helyi golfpályán berendezett békés, demokratikus és szolidáris átmeneti otthonuk (részletek előző cikkünkben) helyett a svéd városka utcáin hirdessék az eszmét, mely egy és oszthatatlan.

Brazil szépségek az élen
A brazil szépségek, síp, dob és nádihegedű fölvezette többezer fanatikus jelszavakat skandált és énekelt is, nyilván, de a skandinávok - vérmérsékletükhez híven - legföljebb egy-egy futó pillantást vetettek rezzenéstelen arccal az ifjú szocialistákra.

A gyorsétterem-megdobálás, amit a szerbek kilátásba helyeztek, elmaradt. Nem volt utcakõ- felszedés, így a baloldali ifjak minden gond nélkül megérkeztek a tüntetést záró gyűlésre, ahol maga Mona Sahlin (svéd munka- és egyenlõségügyi miniszter) is fölszólalt, hogy küzdelemre szólítsa fel az egybegyűlteket az egyenjogúságért és hogy hangsúlyozza: a megkülönböztetés és a rasszizmus elleni harcot soha egyetlen pillanatra, egyetlen országban sem szabad abbahagyni.

Mindenki mellett protestáltak, aki más
A sok-sok küldött egyre csak beszélt, a hallgatóság fészkelõdött, de a rasszizmus, de a megkülönböztetés és kirekesztés politikája ellen illetve a nemzetközi szolidaritásért jólnevelten végighallgatta a szónoklatokat.

A népek, a melegek, a leszbikusok és mindenki más mellett is protestáltak, ha már ilyen szép számban összegyűltek. Bár a ,,legalizáljátok a marijuánát" feliratot a tábla megjelenése után két perccel leszedették.

Ifjú szocialista igen
A tömeg, ugye, esküt is szokott kívánni, azért zúg default, még ezt is megkaphatták. Négy évvel ezelőtt ugyanis megismerkedett egy hasonló rendezvényen két fiatal, akik most bejelentették: házasságot kötnek.

Volt rózsadobálás az emelvényről, gratuláció, majd a tömeg szétszéledt a szélrózsa minden irányába, hogy kipróbálja a látóhatáron belül levő játékokat. A zárógyűlést ugyanis a malmői vidámparkban tartották.  • Bérelnék
  • Bankszámla