Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Manci, a magyar Mata Hari

2006.09.04. 12:08
Valóságos Mata Hariként jellemzett egy lengyel származású magyar nőt a brit titkosszolgálat a II. világháborús Londonban. Malvina Gertlert egy lengyel fegyverkereskedő szponzorálta, legszívesebben londoni diplomaták fejét csavarta el. A történet 55 év után került nyilvánosságra.

Három hónapra bebörtönöztek egy lengyel származású magyar nőt kémkedés vádjával a II. világháborús Nagy-Britanniában, írja a Guardian 55 évnyi titkosítás után nyilvánosságra hozott titkosszolgálati dokumentumokra hivatkozva. Az iratok alapján Malvina Gertler - vagy ahogy barátai hívták, Manci - Mata Hariként bolondította magába a brit elit és a londoni diplomatakörök tagjait.

Házasság, üzleti alapon


Az igazi Mata Hari
Gertler Lengyelországban született, de Nagy-Britanniába már magyarként érkezett. 1938-ban nemesi rangot szerzett, miután összeházasodott Effingham grófjának legidősebb fiával.

A titkosszolgálati dokumentumok "tisztán üzleti tranzakcióként" jellemzik a házasságot, Gertler brit állampolgárságot és nemesi címet, Effingham grófja némi kézpénzt szerzett a frigy révén. Gertlert szeretője, a lengyel fegyverkereskedő, Edward Stanislas szponzorálta.

Gertler Manci a spanyol polgárháborúban mindkét oldallal üzletelő Stanislas miatt került gyanúba. A franica titkosszolgálat szerint a lengyel fegyverkereskedő vagy tisztán náci kém, vagy kettős ügynök volt.

Churchill fiának szakácsával is kavart

Mivel Manci elég élénk társadalmi életet élt - Lord Cottenham jellemzése szerint a "nem éppen visszataszító, mondhatnám fehérmájú" -, a háborús paranoiában a brit kémelhárítás német kémnek vélte. Gyanújuk megalapozottnak tűnt, hiszen Manci többek között "baráti viszonyban" volt Ivan Majszki szovjet nagykövettel, "gyengéd, intim kapcsolatot" ápolt a török nagykövettel, találkozgatott az egyiptomi diplomaták "egy jelentős hányadával" is.

Egyik "legközelebbi barátja" Habib Lotfallah herceg volt, aki szívesen lett volna Szíria királya, de viszonya volt Mitchel örnaggyal a brit vezérkar egyik törzstisztjével és Churchill miniszterelnök Randolph fiának magyar szakácsával is.

Nem tudták rábizonyítani

Szerelmi viszonyai elég gyanút szolgáltattak ahhoz, hogy 1941 februárjában letartóztassák. Gertler három hónapot ült a Holloway börtönben, de végig tagadta a vádakat. "Nincs olyan, amit ne tennék meg ezért az országért" - vallotta a Guardianban idézett dokumentumok alapján.

A britek végül nem találtak bizonyítékot a kémkedésre, így elengedték. Manci 1945-ben elvélt Lord Howardtól, Effingham grófjától és Ausztráliába emigrált.