Piroska
3 °C
4 °C

Manci, a magyar Mata Hari

2006.09.04. 12:08
Valóságos Mata Hariként jellemzett egy lengyel származású magyar nőt a brit titkosszolgálat a II. világháborús Londonban. Malvina Gertlert egy lengyel fegyverkereskedő szponzorálta, legszívesebben londoni diplomaták fejét csavarta el. A történet 55 év után került nyilvánosságra.

Három hónapra bebörtönöztek egy lengyel származású magyar nőt kémkedés vádjával a II. világháborús Nagy-Britanniában, írja a Guardian 55 évnyi titkosítás után nyilvánosságra hozott titkosszolgálati dokumentumokra hivatkozva. Az iratok alapján Malvina Gertler - vagy ahogy barátai hívták, Manci - Mata Hariként bolondította magába a brit elit és a londoni diplomatakörök tagjait.

Házasság, üzleti alapon


Az igazi Mata Hari
Gertler Lengyelországban született, de Nagy-Britanniába már magyarként érkezett. 1938-ban nemesi rangot szerzett, miután összeházasodott Effingham grófjának legidősebb fiával.

A titkosszolgálati dokumentumok "tisztán üzleti tranzakcióként" jellemzik a házasságot, Gertler brit állampolgárságot és nemesi címet, Effingham grófja némi kézpénzt szerzett a frigy révén. Gertlert szeretője, a lengyel fegyverkereskedő, Edward Stanislas szponzorálta.

Gertler Manci a spanyol polgárháborúban mindkét oldallal üzletelő Stanislas miatt került gyanúba. A franica titkosszolgálat szerint a lengyel fegyverkereskedő vagy tisztán náci kém, vagy kettős ügynök volt.

Churchill fiának szakácsával is kavart

Mivel Manci elég élénk társadalmi életet élt - Lord Cottenham jellemzése szerint a "nem éppen visszataszító, mondhatnám fehérmájú" -, a háborús paranoiában a brit kémelhárítás német kémnek vélte. Gyanújuk megalapozottnak tűnt, hiszen Manci többek között "baráti viszonyban" volt Ivan Majszki szovjet nagykövettel, "gyengéd, intim kapcsolatot" ápolt a török nagykövettel, találkozgatott az egyiptomi diplomaták "egy jelentős hányadával" is.

Egyik "legközelebbi barátja" Habib Lotfallah herceg volt, aki szívesen lett volna Szíria királya, de viszonya volt Mitchel örnaggyal a brit vezérkar egyik törzstisztjével és Churchill miniszterelnök Randolph fiának magyar szakácsával is.

Nem tudták rábizonyítani

Szerelmi viszonyai elég gyanút szolgáltattak ahhoz, hogy 1941 februárjában letartóztassák. Gertler három hónapot ült a Holloway börtönben, de végig tagadta a vádakat. "Nincs olyan, amit ne tennék meg ezért az országért" - vallotta a Guardianban idézett dokumentumok alapján.

A britek végül nem találtak bizonyítékot a kémkedésre, így elengedték. Manci 1945-ben elvélt Lord Howardtól, Effingham grófjától és Ausztráliába emigrált.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!