Géza
-12 °C
-4 °C

Orosz kémek lepték el Nagy-Britanniát

2004.10.26. 10:31
Egész Nagy-Britanniát behálózta az orosz hírszerzés. A brit kémelhárítás adatai szerint már harminckét orosz topkém dolgozik az országban, kiterjedt besúgói hálózattal. Az oroszokat a brit hadsereg és a politikai élet mellett Putyin Angliába menekült ellenzéke érdekli leginkább.
Hidegháborús szinten kémkedik az orosz titkosszolgálat Nagy-Britanniában, írja az Independent. A lap titkosszolgálati forrásokból származó értesülései szerint legalább harminckét, diplomata státusú orosz kém dolgozik az országban.

Nagyban játszanak

Az orosz kémeket leginkább a brit hadsereg csapatmozgásai, illetve a politikai élet háttértörténései érdeklik, de Putyin Nagy-Britanniában élő ellenzékéről is adatokat gyűjtenek. "Az orosz kémkedés mértéke újra elérte a hidegháborús szintet, a kémjátszma újra nagyban zajlik", nyilatkozta az Independentnek a brit elhárítás egyik ügynöke.

A kémelhárításért felelő MI5 már David Blunkett belügyminisztert is figyelmeztette a növekvő orosz aktivitásra. Az ügynökséget aggasztja, hogy az elmúlt három évben az al-Kaidára koncentráló hírszerzés költségvetésében csökkent az elhárításra jutó összeg.

Kémek országa

Az MI5 és a titkosszolgálat, az MI6 Kémveszély című titkos jelentésében arra figyelmeztet, hogy az orosz titkosszolgálatok, a KGB-utód SZVR és a katonai hírszerzés, a GRU megfigyelés alatt tartja a brit légierő csapatmozgásait. Az Independentnek nyilatkozó titkosszolgálati források szerint az orosz titkosszolgálatok működésében az egykor a KGB-nél szolgáló Putyin hatalomra kerülése után állt be változás.

Putyin alatt az egykori kémek jelentős politikai szerephez jutottak, az orosz elnök velük váltotta fel a jelcini oligarchák uralmát. A titkosszolgálatok egyik fő tevékenysége pont a főként Nagy-Britanniában menedéket talált egykori kiváltságosok, például a Putyin ellen több sajtókampányt is finanszírozó multimilliomos Borisz Berezovszkij megfigyelése.

De Nagy-Britannia célpont iraki szerepvállalása és az Egyesült Államokkal ápolt szoros szövetségesi viszonya miatt is.

Minden második orosz besúgó?

Az MI5 szerint az SZVR tizennyolc, a GRU tizennégy diplomata státusú kémet állomásoztat Nagy-Britanniában. A harminckét kém munkáját kiterjedt besúgóhálózat segíti. Oleg Gordievsky, a KGB 1985-ben a britekhez átállt egykori londoni főnöke szerint az orosz titkosszolgálatoknak könnyű dolga van Nagy-Britanniában. Az országban rengeteg orosz él és dolgozik, a kettősügynök kémfőnök szerint "minden második orosz bevándorló az orosz titkosszolgálat informátora".

Gordievsky szerint Oroszország "a KGB talpa alatt hever". Az orosz kémek aktivizálódásáról számolt be a Jane's Intelligence Digest című szaklap szerkesztője, Alex Standish is. Mint mondta, az utóbbi időben az oroszok egyre több diplomatát állomásoztatnak Nagy-Britanniában. "Ha jobban utánuk nézünk, valamennyiük valamilyen kapcsolatban áll a titkosszolgálatokkal", nyilatkozta az Independentnek. Az orosz nagykövetség nem kívánt válaszolni a lap megkeresésére.