Gerzson
-3 °C
3 °C

Tizenöt év börtön a kémkedő tudósnak

2004.04.07. 11:26
Súlyos börtönbüntetésre ítélt egy kémkedéssel vádolt orosz tudóst a moszkvai bíróság. Szutyagin a CIA egyik fedővállalkozásának adott át információkat orosz atomtengeralatjárókról. Emberjogi szervezetek és a tudós védői koncepciós pert emlegetnek, a bírónő figyelmen kívül hagyta, hogy Szutyagin csak nyilvános adatokat adott át.
Tizenöt évi börtönre ítélt egy kémkedéssel vádolt orosz tudóst a moszkvai bíróság. Igor Szutyagin, a moszkvai Egyesült Államok és Kanada Kutatóintézet fegyverszakértője a vád szerint orosz atom-tengeralattjárókra és rakétavédelmi előrejelző rendszerekre vonatkozó titkos információkat gyűjtött és adott el egy brit vállalatnak. Az Alternative Futures nevű cég a vád szerint a CIA fedővállalkozása.

Szutyagin védekezése szerint kizárólag nyilvános információkat adott át a cégnek, melyről nem tudta, hogy az amerikai titkosszolgálattal áll kapcsolatban.

Manipuláltak

Szutyagin védője és több emberjogi szervezet szerint manipulálták a per kimenetelét. A kutatót a tizenkét tagú esküdtszék egyhangúlag ítélte bűnösnek. Marina Komorova bírónő a kutató ügyvédei szerint a tárgyaláson mellőzte védencük legfőbb érvét, miszerint csak nyilvános adatokat adott át.

Revans

Emberjogvédő szervezetek szerint az orosz titkosszolgálat, az FSZB Szutyaginon vett revansot, amiért egy másik kémkedéssel vádolt tudóst decemberben felmentett az esküdtszék. Valentyin Danyilov krasznodari fizikust Kína javára végzett kémkedéssel vádolták.

Szutyagin ügyét először 2000 végén Kalugában tárgyalták, de a bíróság elégtelennek találta a bizonyítékokat. Egy év múltán az ügyet visszaküldték az FSZB-nek pótlólagos nyomozásra. A moszkvai bíróság tavaly novemberben kezdett új tárgyalást, és Pjotr Stunder bíró összeállította az esküdtszéket. Stunder azonban váratlanul szabadságot vett ki, és Komarova új esküdtszéket válogatott össze.