Szabolcs
20 °C
35 °C

Kémkedéssel vádolják az '56-os emigránst

2004.03.31. 14:59
Az amerikai hadsereg titkait közvetítette a magyar és a csehszlovák titkosszolgálatoknak egy svéd állampolgárságú '56-os emigráns. K. Sándor a német ügyészség szerint beismerő vallomást tett. Az emigránst a vádak szerint a svéd állampolgárság megszerzése után szervezték be.
Kémkedés vádjával állítanak bíróság elé egy magyar származású svéd állampolgárt a németországi Koblenzben. A vád szerint az '56-os emigráns K. Sándor volt az 1990-ben életfogytiglani büntetésre ítélt, időközben elhunyt Clyde Lee Conrad kapcsolata a magyar és a csehszlovák titkosszolgálattal.

Futárszolgálaton az emigráns

Conrad 1965-85 között az amerikai hadsereg örmestereként szolgált Németországban, ez idő alatt több érzékeny katonai titkot árult el a kommunista titkosszolgálatoknak.

A német szövetségi ügyészség szerint K. Sándor beismerte, hogy 1975 és 1979 között, majd 1982 és 1988 között segítséget nyújtott Conradnak- jelentette az MTI. A vádhatóság szerint K.-t 1967-ben szervezték be a magyar titkosszolgálatok, ahol 1986-ig teljesített aktív szolgálatot - írja a dpa.

Tíz éve kutatták

K. Sándort, aki ellen 1994-ben adtak ki letartóztatási parancsot, február 16-án vették őrizetbe a frankfurti reptéren. A férfi 1965-ben kapott svéd állampolgárságot.

A héten egy másik kelet-európai érdekeltségű kémper is kezdődik, Münchenben a német Szövetségi Biztonsági Szolgálat (BND) egyik volt ügynökét vádolják hazaárulással - jelentette a dpa. A szövetségi ügyészség közlése szerint az egykori Kelet-Európa specialista a titkosszolgálat átszervezése után, felettesei tudta és felhatalmazása nélkül is kapcsolatot tartott fenn egy "kelet-európai" ügynökkel.

Bulgária kémkedett

A vádak szerint titkos hírszerzési adatokat adott át a rivális titkosszolgálatnak 2002 júliusa és 2003 szeptembere között.

Bár az ügyészségi források nem kívánták konkrétan megnevezni a perben érintett külföldi titkosszolgálatot, a dpa hírszerzőktől származó értesülései szerint a bolgár titkosszolgálatról lehet szó.