Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Orosz kéminvázió az Egyesült Államokban

2005.01.31. 16:56
Nagy-Britannia után az Egyesült Államokat is ellepték az orosz kémek. Az amerikai kémelhárítók szerint a hidegháborúban voltak utoljára hasonlóan aktívak a moszkvai hírszerzők. A Bush kormányzat ellencsapást fontolgat.

A hidegháborússal vetekedő méretű orosz kémsereg lepte el az Egyesült Államokat, írja a Time. A hetilap értesülései szerint Oroszország az FBI szeptember 11-e utáni átalakítását használta ki. A terrortámadásokat követően a kémelhárításért is felelő nyomozóiroda elsőszámú feladata a terrorelhárítás lett, így kevesebb energiája maradt az ellenséges ügynökök lebuktatására.

Pokolian elfoglaltak

Oroszország száznál is több, hivatalos fedésben, diplomataként dolgozó kémet állomásoztat az Egyesült Államokban. Ennél is nagyobb azonban a nemhivatalos fedésben dolgozó (a szakzsargonban nocs - nonofficial cover) kémek száma. Az amerikai kémelhárítók becslésekbe sem mernek bocsátkozni az újságíróként, üzletemberként, akadémikusként, vagy akár zöldségesként dolgozó nocsok számával kapcsolatban.

"Visszajöttek!", nyilatkozta a Time-nak egy, a hidegháború idején kémelhárítással foglalkozó amerikai titkosszolga. "Pokolian elfoglaltak, és nekünk fogalmunk sincs róla, mit csinálnak", tette hozzá a neve elhallgatását kérő szakértő.

Lefejeznék a hálózatot

A Time értesülései szerint az orosz kémek elszaporodása különösen meglepő, mivel a Bush kormányzat négy éve, az oroszoknak dolgozó kémelhárítási ügynök, Robert Hanssen lebukása után ötven hivatalos fedésben dolgozó - profi - ügynököt toloncolt ki az országból. A magazin értesülései szerint most is valami hasonlóra készül a kormányzat. A hivatalos fedésben dolgozók kitoloncolásával arra kényszeríthetnék az oroszokat, hogy tapasztalt profijaik helyett újoncokat kelljen delegálniuk. A kitoloncolás azonban azonos szintű orosz választ provokálhatna ki, ami nagyban rontaná a CIA oroszországi tevékenységét.

Atommal rémisztgetnének

A Time-nak nyilatkozó tisztviselők szerint az oroszokat leginkább az amerikai haditechnológiai fejlesztések érdeklik, a kettős célú fejlesztéseket harmadik országban bejegyzett cégeken keresztül csempészik ki az országból. Kiemelten érdeklik Moszkvát az Egyesült Államok a szovjet utódállamokra vonatkozó tervei, valamint az amerikai-kínai viszony részletei.

A legnagyobb érdeklődést azonban valószínűleg az amerikai rakétavédelmi program váltotta ki, ennek a sikere ugyanis hatástalanítaná az orosz nukleáris fenyegetést, írja a Time.

"Nem kommentálunk semmilyen hírszerzésre vonatkozó kérdést", utasította el a Time megkereséséet Jevgenyij Korisko, a washingtoni orosz nagykövetség szóvivője. Az amerikai kémelhárítás értesüléseit azonban alátámasztja, hogy a brit elhárítás tavaly szintén intenzívebbé vált orosz hírszerző tevékenységről számolt be.