Mao álma valóra válik

2000.06.21. 17:02
A kínai média értesülése szerint a kormány elővette annak a hatalmas vezeték- és csatornahálózatnak a tervét, amellyel több milliárd tonna vizet akar az ország déli részéből az aszály sújtotta északi tartományokba juttatni. A projekt két éven belül indulna, és még az évtized vége előtt befejeződne.
A becslések szerint a megvalósítás mintegy tizenkétmilliárd dollárba kerülne. Az ötlet eredetileg 1952-ből, Mao Ce Tungtól származik, de az eszméletlen költségek és a komoly technikai akadályok miatt az építkezés megkezdéséről negyven évig szó sem lehetett.

A hálózat nagy része a Jangce-folyóból vezetné a vizet északra, míg egy másik rendszer a Jangce és a Sárga-folyó felső szakaszát kötné össze. A hálózat nagyjából ötvenmilliárd köbméter vizet juttatna az száraz északi földekre.

A projekt költsége egyébként nem olyan kirívó, ha figyelembe vesszük, hogy a világ jelenlegi legnagyobb hidro-elektromos projektje, a ,,Három Szoros Duzzasztógát"-program (,,Three Gorges Dam") is Kínában folyik. A másfél kilométeres, 200 méter magas gát építése 1994-ben kezdődött és a tervek szerint húsz éven át tart majd - az összköltség elérheti a 24 milliárd dollárt. A gát mögött várhatóan egy félezer kilométer hosszú duzzasztott tó alakul ki, ami miatt közel kétmillió embert kell kitelepíteni.

A kínai kormány mostani döntését valószínűleg alapvetően motiválta, hogy az északi Sandong tartományban már több mint hárommillió ember küszködik a vízhiánnyal, miközben óriási sáskahadak veszélyeztetik az amúgy is gyenge termést.

Sandongban 1998 szeptembere óta összesen 62 centiméternyi eső esett, és az előrejelzések szerint az időjárási helyzet a közeljövőben biztosan nem javul. Lianong tartományban közel félmillió ember és majdnem ugyanennyi állat kínlódik a vízhiány miatt, a farmok egynegyedén valószínűleg már egy kiadós eső sem segítene.  • Tippek
  • Bankszámla