Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondatják Dél-Afrika elnökét

2008.09.20. 15:29
99 óta töltötte be Dél-Afrika elnöki tisztségét Thabo Mbeki, akit lemondásra szólított fel az ország kormánypártja. Néhányan máris az előrehozott választások kiírását sürgetik.

A dél-afrikai kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) szombaton lemondásra szólította fel Thabo Mbekit. "Az elnök elfogadta a döntést" - nyilatkozta szóvivője, Mukoni Ratshitanga egy johannesburgi rádióban, ahol az is elhangzott: Mbeki vasárnapra különleges kormányülést hívott össze, hogy megbeszéljék, hogyan tovább.

Gwede Mantashe, az ANC főtitkára sajtókonferencián közölte: a párt országos végrehajtó bizottsága elhatározta, hogy megbízatásának lejárta előtt visszahívja a köztársasági elnököt. Az nem derült ki egyértelműen, hogy Mbeki részt vett-e a pártvezetőség ülésén. Azt viszont Mantashe megerősítette, hogy Mbeki a belpolitikai helyzettől függetlenül folytatja a közvetítést a zimbabwei konfliktusban.

Mbeki pozíciói már tavaly meggyengültek

Mbeki, aki Afrika egyik legnagyobb tiszteletben álló államférfija, 1999 óta töltötte be az elnöki tisztséget Dél-Afrikában, Nelson Mandela utódaként, harcostársaként. 2004-ben választották meg másodszor, de pozíciói a párton belül már tavaly meggyengültek, és decemberben elvesztette a pártelnöki tisztséget Jacob Zumával szemben.

A 66 éves államfő mandátuma egyébként 2009 közepén járt volna le. Szeptember 12. óta azért került a támadások kereszttüzébe, mert állítólag befolyásával visszaélve támogatta a riválisának számító Jacob Zuma elleni korrupciós vádakat.

A dél-afrikai köztársasági elnököt az ország parlamentje választja. A törvényhozásban az ANC jelentős többséget élvez az 1994-ben tartott választások óta, amelynek során először szavazhattak az ország polgárai faji hovatartozásra való tekintet nélkül. Zuma hívei máris előre hozott választások kiírására szólítottak fel.