Mária
17 °C
29 °C

Lemondatják Dél-Afrika elnökét

2008.09.20. 15:29
99 óta töltötte be Dél-Afrika elnöki tisztségét Thabo Mbeki, akit lemondásra szólított fel az ország kormánypártja. Néhányan máris az előrehozott választások kiírását sürgetik.

A dél-afrikai kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) szombaton lemondásra szólította fel Thabo Mbekit. "Az elnök elfogadta a döntést" - nyilatkozta szóvivője, Mukoni Ratshitanga egy johannesburgi rádióban, ahol az is elhangzott: Mbeki vasárnapra különleges kormányülést hívott össze, hogy megbeszéljék, hogyan tovább.

Gwede Mantashe, az ANC főtitkára sajtókonferencián közölte: a párt országos végrehajtó bizottsága elhatározta, hogy megbízatásának lejárta előtt visszahívja a köztársasági elnököt. Az nem derült ki egyértelműen, hogy Mbeki részt vett-e a pártvezetőség ülésén. Azt viszont Mantashe megerősítette, hogy Mbeki a belpolitikai helyzettől függetlenül folytatja a közvetítést a zimbabwei konfliktusban.

Mbeki pozíciói már tavaly meggyengültek

Mbeki, aki Afrika egyik legnagyobb tiszteletben álló államférfija, 1999 óta töltötte be az elnöki tisztséget Dél-Afrikában, Nelson Mandela utódaként, harcostársaként. 2004-ben választották meg másodszor, de pozíciói a párton belül már tavaly meggyengültek, és decemberben elvesztette a pártelnöki tisztséget Jacob Zumával szemben.

A 66 éves államfő mandátuma egyébként 2009 közepén járt volna le. Szeptember 12. óta azért került a támadások kereszttüzébe, mert állítólag befolyásával visszaélve támogatta a riválisának számító Jacob Zuma elleni korrupciós vádakat.

A dél-afrikai köztársasági elnököt az ország parlamentje választja. A törvényhozásban az ANC jelentős többséget élvez az 1994-ben tartott választások óta, amelynek során először szavazhattak az ország polgárai faji hovatartozásra való tekintet nélkül. Zuma hívei máris előre hozott választások kiírására szólítottak fel.