Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medvegyev lehet a világ legkisebb elnöke

2008.03.07. 13:17
Dmitrij Medvegyev versenyben van a világ legapróbb termetű vezetőjének címéért, 162 centis magasságával csak az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il vetekszik a hivatalban lévő elnökök közül. Korábban voltak azért alacsonyabb politikusok, Benito Juárez például a 140 centit se érte el, Ben Gurion pedig 150 centisre nőtt.

Alig ért véget az elnökválasztás Oroszországban, a győztes Dmitrij Medvegyevnek máris újabb címért kell megküzdenie, esélyes lehet: a világ legapróbb termetű vezetőjének címére, írja a Guardian.

A mostani orosz elnökválasztásig nem volt vetélytársa a 162 centiméteres testmagasságú Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőnek. Egyetlen méltó riválisa a 168 centi magas Nicolas Sarkozy francia elnök volt eddig, de ő sem ingatta meg Kim pozícióját. A számos orosz blogban tréfásan nanoelnökként emlegetett Medvegyev azonban szintén 162 centiméter magas, így hát milliméterekig menő pótlólagos mérésekre lenne szükség, hogy el lehessen dönteni az elsőség kérdését. Annyi azonban kiegészítő mérések nélkül is bizonyos, hogy Medvegyev megfosztotta az észak-koreai diktátort eddigi egyuralkodó helyzetétől.

Medvegyev és Kim csak a hivatalban lévő elnökök között számítanak igazán alacsonynak. Attól messze állnak, hogy lekörözzék Benito Juárez, XIX. századi mexikói elnököt, akinek növekedése megállt félúton a 130 és a 140 centi között. Jócskán meghaladják Engelbert Dollfuss egykori osztrák kancellár (1932-34) 148 centis és David Ben Gurion, Izrael első miniszterelnöke 150 centis testmagasságát is.

A régiek közül előttük áll még az alacsonysági rangsorban Teng Hsziao-ping kínai, Jasszer Arafat palesztin és Nyikita Hruscsov szovjet vezető is. Napóleon neve is idekívánkozik, még ha néhány történész újabb teóriája szerint tíz centivel magasabb volt is az eddig feltételezett 155 centiméternél.

Az orosz sajtófotósok egyébként igyekeznek alulról fotózni Medvegyevet, mert feltételezik, hogy nem örül a kétes értékű elsőség lehetőségének, és inkább nagyobbnak szeretne látszani, mint kicsiségben elsőnek lenni. Tanácsadói erre nézve is ellátják jó tanácsokkal: például azt javasolják neki, hogy társaságban igyekezzék egy lépéssel a többiek előtt állni, írta a brit lap az orosz média által is ismertetett összeállításában.