Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Csendes ünneplés Erdélyben

2001.03.14. 14:53
A román helyi közigazgatási törvény elfogadása miatt március 15. megünneplése Romániában "nagyobb területen" ünnepelnek, mint Magyarországon, és hazánkban a megemlékezés a határon innen több településen észrevétlen marad - állítja a Nagy-Románia Párt. Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Takács Csaba korábban figyelmeztetett: szélsőséges erők akarják az erdélyi ünnepléseket megzavarni. Kolozsváron egyelőre semmi sem utal erre: a polgármesteri hivatal és az RMDSZ egymást kiegészítve ünnepelnek.
Kedden a Corneliu Vadim Tudor vezette Nagy-Románia Párt (NRP) az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc évfordulójának romániai megünneplése ellen tiltakozott - írja a Nyugati Jelen. A sajtónak eljuttatott közlemény szerint a rendezvények nagy része Románia területén zajlik, Magyarország legtöbb településén az esemény észrevétlen marad.

A közigazgatási törvény a hibás

Csendes Kolozsvár
Corneliu Vadim Tudor pártja szerint a rendezvények azért öltenek Romániában nagyobb méreteket, mert március tizenharmadikán a román parlament elfogadta a helyi közigazgatási törvényt. Ez a párt olvasatában a magyar nyelvet második hivatalos nyelvvé avatja. Az NRP a törvény ellen szavazott, és bejelentette szándékát, hogy óvást nyújt be az alkotmánybírósághoz, mivel azt alkotmányellenesnek tartja.

Jelzések szélsőséges erők jelenlétére

Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint idén is vannak olyan jelzések, hogy egyes szélsőséges erők szeretnék megzavarni a méltó ünneplést. A Romániai Magyar Szó erdélyi országos napilapnak adott keddi interjúban Takács emlékeztet, hogy 1990. március 15-ét Marosvásárhelyen egy etnikai konfliktus kirobbantására használták fel. Az ügyvezető elnök szerint az erdélyieknek március 15-e azóta a romániai demokratizálódás, a toleranciaküszöb alakulásának fokmérője is.

Kolozsvár csendes

Kolozsváron egyelőre semmi nem mutat arra, hogy szélsőséges erők az ünnepségeket meg akarnák zavarni. A helyi lap, a Szabadság munkatársának, Székely Krisztának elmondása szerint a Gheorghe Funar vezette polgármesteri hivatal és az RMDSZ igyekezett egymást kiegészítő programot összeállítani. Így Nicolae Balcescu, román hazafi, az 1848-as forradalom kiemelkedő alakjának szobrát a polgármesteri hivatal 12-13 óra között tervezi megkoszorúzni, míg az RMDSZ képviselői 14 órára érkeznek a helyszínre.  • Vennék
  • Hírek