11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Mikroállamokról dióhéjban

2000.06.08. 18:10
Milyen egyszerű volt régen: atyáink lóra pattantak, megvívtak egy-két véresebb csatát és máris lett hazájuk. A király és királykisasszonyok hőstettein nevelkedett generációnknak azonban államalapítani nem egyszerű, egy-két szerencsésnek sikerülhet azonban mikronemzetet, mikroállamot működtetni.
Hogy miként kell egy államot elismerni, arról a nemzetközi jog nem rendelkezik tankönyvszerűen - mondta Dr. Kondorosi Ferenc, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi jogra szakosodott tanára. A nemzetközi doktrína szerint három elem szükséges, de nem elégséges egy állam létjogosultságához: terület, nép és főhatalom. A bevett gyakorlat szerint a diplomáciai kapcsolat létesítése a diplomatát fogadó állam elismerését jelenti. Ha az ENSZ is befogadja azt tagjai közé, akkor véglegesen és megkérdőjelezhetetlenül államként van elismerve az új tag.

Létező államok születése

1933-ban az Amerikai Államok VII. Nemzetközi Konferenciáján elfogadott dokumentum kimondja: az állam, mint a nemzetközi jog személye a következő minősítésekkel kell rendelkeznie: a) állandó lakosság, b) meghatározott terület, c) kormány, d) képesség más államokkal kapcsolatot létesíteni. Miközben a törvények általában az emberek születéséről nem kell hogy rendelkezzenek, mert ez egy természetszerűen adódó dolog, a nemzetközi jog tárgyaként létező államok ,,születéséről", létéről annál nehezebb dönteni.

Vatikán csupán 0,44 km2 terül el, ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy a világ egyik legbefolyásosabb államai közé tartozzon. A katolikus egyházfő városállamának 860 lakosa van, de annak rendje-módja szerint kormánya, kormányfője, katonasága, bélyege, útlevele, stb. Vatikán tudományosan mikroállamnak vagy mikronemzetnek nevezhető, éspedig a megalakult és hivatalosan elismert államok csoportjába tartozik. A világon azonban többféle mikroállam, mikronemzet létezik, ezek többé kevésbé legálisak vagy elismertek.

Legújabban elismert államok

Az ENSZ legutóbb 1999. szeptember 14-én vett fel tagjai közé három új államot, így 188-ra nőtt a tagországok száma. Kiribati Köztársaságba - földrajzi elhelyezkedése miatt - érkezett leghamarabb a 2000. év. Nauru Köztársaság 21 km2-es atoll sziget a Csendes-óceán közepén, 1968. január 31-én nyerte el függetlenségét, előzőleg a német gyarmatbiroldalom része volt. Tonga Királyság pedig a polinéz szigetvilágban található, a virágzó turistaparadicsom sohasem volt idegen uralom alatt.

Nemképviselt Népek és Nemzetek Szervezete

Egy másik bevett szokás államokat, államhatárok elismerésére a háborút követő békeszerződések voltak, a mai világban (egy-két afrikai kivételtől eltekintve) az államok elismerésének eme formája egyre ritkább. Mind azt már jeleztük, nemzetközi jogászok szerint egy állam akkor elismert, ha azt felvették az Egyesült Nemzetek Szövetségébe. Így nem csoda, ha megalakult a hágai székhelyű Nemképviselt Népek és Nemzetek Szervezete (Unpresented Nations and Peoples Organisation, UNPO).

A szervezetbe többek közt olyan kisebbségek képviselői tömörülnek, akik egy adott ország keretében bizonyos fokú autonómiára, önrendelkezési jogra törekednek, vagy talán saját államot szeretnének maguknak. Az ötvenkét UNPO-tagok között megtalálható a romániai magyar kisebbség is, az RMDSZ képviseletében, de Koszovó tartománya, az iraki kurdok, az ausztrál bennszülöttek, de Tibet is.

Míg az erdélyi magyarok vélhetően önrendelkezési joguk megerősítése miatt iratkoztak fel a szervezetbe, a Dalai Láma Tibet államként való elismerését kéri. A vallási központ jelenleg Kína része, a számüzetésben működő tibeti kormány folyamatosan harcol a vallási alapokra épülő állam függetlenségéért és elismeréséért. A szakirodalom szerint Tibet tipikus példája a száműzött mikronemzetnek, míg az ausztrál bennszülöttek vagy az iraki kurdok el nem ismert mikroállamok csoportjába sorolható be.

El nem ismert államok

Az Indexen nemrég ismertetett Sealand Hercegség is az el nem ismert államok csoportjába tartozik, annak ellenére, hogy a Nagy Britannia által valamikor nemzetközi vizeken építtetett, második világháborús erődnek van saját pénzneme, bélyege, vezetése, és útlevelét tömegesen hamisítják.

A világ 10 legkisebb országa


1. Vatikán 0,44 km2
2. Monacó 1,95 km2
3. Nauru 21 km2
4. Tuvalu 26 km2
5. San Marino 60,5 km2
6. Lichenstein 160 km2
7. Marshall-szigetek 181 km2
8. Saint Kitts és Nevis 262 km2
9. Maldív-szigetek 298 km2
10. Málta 316 km2
A képzeletbeli mikroállamok sok esetben politikatudományi gyakorlatoknak bizonyulnak, de legtöbb esetben unatkozó tinédzserek fantomvilágai. Képzelet szülte a történelmük, nyelvük, területük, szerepjátékokban (vagy a Magyar Netlapos Hódítóban) kitűnően felhasználhatók.

Talossa Királyság eredetileg egy unatkozó amerikai tinédzser hálószobájában terült el, ma már szinte 60-ra duzzadt állampolgárainak száma, az eszperantó mintájára pedig talossai nyelvjárás is létezik már. A másik jó példa Corvinia, ahol a ,,nemesek" nagyrészét politikatudományi diákok alkotják, a királyság annak rendje módje szerint működik: minisztériumai, területi követelményei, népe van. A honlap üzemeltetője azonban a lap alján figyelmeztet: Not to be confused with reality! A valósággal nem tévesztendő össze!  • Hírek
  • Bankszámla