Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Népszavazás dönt a melegházasságokról Kaliforniában

2008.07.17. 17:40
Kalifornia legfelsőbb bírósága elutasította a melegjogi aktivisták kérvényét, amiben tiltakoztak az ellen, hogy népszavazás döntsön a melegházasságokról. Az azonos neműek közötti házasság megkötését június óta engedélyezik, az ellenzők azonban azt akarják elérni, hogy az állam alkotmánya kösse ki, azt, hogy csak egy férfi és egy nő házasodhat.

A kaliforniai szavazók dönthetnek arról, hogy köthessenek-e továbbra is házasságot az államban a homoszexuális párok. A legnépesebb amerikai szövetségi állam legfelsőbb bírósága szerdán elutasította a melegjogi aktivisták kérvényét, amivel a novemberre tervezett népszavazás ellen tiltakoztak.

Az állam legfelsőbb bírósága májusban nyilvánította alkotmányellenesnek az addig érvényben lévő kaliforniai törvényt, ami a házasságot egy férfi és egy nő közösségeként határozta meg. A hétfős bírói testület akkor 4-3 arányban szavazott a melegházasságok tiltása ellen, azaz az engedélyezése mellett. A bírósági döntés júniusban lépett hatályba, azóta több száz azonos nemű pár fogadott hűséget egymásnak Kaliforniában.

A határozat egyébként hosszú jogi harc végeredménye volt, ami egy 2000-ben tartott népszavazással kezdődött. A kaliforniai lakosok akkor megszavazták a 22-es javaslat néven futó törvényt, mely szerint házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre. Később az állam legfelsőbb bírósága szembeszállt a döntéssel, és hosszú huzavona után úgy tűnt, a májusi döntéssel pont kerül az ügy végére.

A melegházasságok ellenzői azonban népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a bírósághoz, amelyben azt javasolták: a végső döntést a szavazók hozzák meg arról, hogy kiegészítsék-e az állam alkotmányát azzal a rendelkezéssel, hogy "házasságot csak egy férfi és egy nő köthet".

Az azonos nemű párok házasságának támogatói azonban megtámadták a kérvényt, ám a kaliforniai legfelsőbb bíróság elutasította az indítványukat. Így novemberben az elnöki és kongresszusi választásokkal egy időben dönthetnek az állam szavazói az alkotmánymódosításról, azaz gyakorlatilag a melegházasságok további engedélyezéséről. A taláros testület nem fűzött kommentárt legfrissebb döntéséhez.

A hagyományos házasságért küzdők üdvözölték a határozatot, szerintük a melegjogi aktivisták intoleráns és demokráciaellenes támadást indítottak a polgárok szavazáshoz való joga ellen. Melegszervezetek azonban csalódással vették tudomásul a döntést, de egyértelművé tették, nem adják fel az alkotmánymódosítási javaslat elleni küzdelmet.

Az sem meglepetés, hogy konzervatív csoportok megtámadták a legfelsőbb bíróság döntését, a testület ugyanis arról is határozott, hogy a meleg párok gyereket is nevelhetnek.

Kalifornia - Massachusetts után - a második szövetségi állam volt, ahol engedélyezték az azonos neműek házasságát, és az egyetlen, ahol más államok lakói is házasságot köthettek. Ezen kívül Connecticut, New Hampshire, New Jersey és Vermont államban élhetnek az azonos neműek olyan élettársi viszonyban, amit a polgárjog szabályoz, és ami lényegében a házastársakéval megegyező jogokat biztosít számukra.

A világon Hollandia volt az első, ahol elismerték a melegek házasságát, Hollandia mellett Belgiumban, Spanyolországban, Kanadában, Dél-Afrikában és Norvégiában házasodhatnak azonos nemű párok.

Egy júniusi felmérés adatai szerint a kaliforniai válaszadók 52 százaléka támogatta a melegek és leszbikusok házasságát, a megkérdezettek 41 százaléka elutasította.