Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Moszkva tudhatott a pénteki metrómerényletről

2004.02.10. 16:00
Egy nappal a metrórobbantás előtt figyelmeztették Moszkvát a készülő merényletre. A grúz titkosszolgálat beépített embere egy Sztavropolban tervezett merényletre is figyelmeztetett, a városban be is zárták a piacokat. Az orosz sajtó szerint a nemzetbiztonsági szolgálat titkolja az áldozatok valós számát. Egyes szakértők szerint százhúszan is életüket veszthették.
Figyelmeztették az orosz titkosszolgálatokat a moszkvai metrómerényletre - jelentette a Moscow Times. Oroszország tbiliszi nagykövetségén egy nappal a robbantások előtt jelezte egy a grúz nemzetbiztonság szolgálatában álló orosz állampolgár, hogy a csecsenek komoly terrorakcióra készülnek Moszkvában - mondta el a lapnak Valerij Kabudzania grúz nemzetbiztonsági miniszter.

Sztavropolban komolyan vették

A Pankiszi-szorosban bujkáló csecsenek közé kiküldött felderítő elmondása szerint a pénteki merényletet követően a csecsenek három napon belül Sztavropol egyik piacán is robbantást terveztek. Bár az orosz nemzetbiztonsági szolgálat, az FSZB nem kívánt megerősíteni Kabudzani állítását, a sztavropoli hatóságok a pénteki merényletet követően háromnapos zárlatot rendeltek el a város piacain. Hivatalos indoklás szerint egészségügyi ellenőrzést tartottak.

A pénteki támadásban hivatalos adatok szerint 39 ember vesztette életét az Avtozavodszkaja állomáson. A Times egy halottkémtől származó információja szerint az áldozatok valós száma ötven és százhúsz között lehet.

Titkolják az áldozatok számát

A Gazeta című lap jelentése szerint a moszkvai városháza pontos listával rendelkezik az áldozatok valós számáról, ennek közlését az FSZB azonban megakadályozta. "Nem foglalkozunk ezzel a riporttal. Most az a legfontosabb, hogy lefolytassuk a nyomozást" - nyilatkozta az FSZB egy tisztviselője a Moscow Timesnak. A moszkvai ügyészség közleményében "nem véglegesnek" minősítette az áldozatok számáról nyilvánosságra hozott adatokat.

Az áldozatok közül eddig harmincnégyet azonosítottak, a támadásban 18 férfi és 16 nő vesztette életét. A legfiatalabb áldozat 18. e legidősebb 57 éves volt. A támadásban életét vesztette az orosz választási bizottság egy 35 éves alkalmazottja is. Natalija Kizseljova tavaly tagja volt a csecsen választások tisztaságát felügyelő csoportnak - írja a Moscow Times.