Sára, Márió
2 °C
6 °C

Választási csalással vádolják Michael Moore-t

2004.10.06. 11:11
Megsértette a michigani választási szabályzatot Michael Moore, állítja a Republikánus Párt helyi szervezete. A Busht dokumentumfilmként futtatott politikai pamfletekben gyalázó filmrendező szavazókat mozgósító kampánykörútján vicces ajándékokkal jutalmazza a szavazásra felesküdőket. Ezzel azonban anyagi ellenszolgáltatás fejében mozgósít, ami a helyi választási szabályokba ütközik.
A választási szabályok megsértésével vádolja és az ügyészségnél fel is jelentette Michael Moore-t a Republikánus Párt michigani szervezete. A politikai pamfletjeit dokumentumfilmként forgalmazó filmrendező négy michigani megyében is szavazómozgósító kampányt tartott, melynek során a szavazástól megrögzötten távolmaradókat próbált rávenni arra, hogy az idei elnökválasztáson szavazzanak, lehetőleg Kerryre.

Michael Moore
Ez még nem lenne baj, de a helyi republikánus szervezet szerint ennek érdekében anyagi javakat ajánlott fel a szavazói fogadalmat tevőknek. Moore rendezvényein vicces díjakat ígért a szavazatukat biztosra ígérőknek. Többek között tiszta alsógatyákat, egy évi chipsellátmányt és zacskós instanttésztát osztogatott a meggyőzötteknek.

"Mi magunk is azt szeretnénk, ha minél többen vennének részt a szavazáson, de nem azért, mert valaki lefizette őket", nyilatkozta az AP-nek Greg McNeilly, a republikánusok helyi vezetője.

Az AP hírügynökségnek csak az egyik megyei ügyészt sikerült elérnie az ügyben, Maria Miller azonban nem kívánta kommentálni az esetet. Michael Moore sem nyilatkozott még a feljelentésről.