Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nem fizet Moszkva a túszdráma áldozatainak

2003.01.15. 21:34
A város már teljesítette kötelezettségét az október 23-26. közötti túszdráma áldozataival szemben, amikor fejenként 100 ezer rubeles kártérítést fizetett az érintetteknek - közölte szerdán Oleg Tolkacsev moszkvai polgármester-helyettes. Az áldozatok hozzátartozói viszont keveslik az összeget: családonként egymillió dollárt akarnak. Moszkva az államra mutogat, az állam a törvényre hivatkozik.
A moszkvai tveri kerületi bíróságon már 61 megkeresés gyűlt össze: a halálos áldozatok hozzátartozói összesen közel 50 millió dollárt követelnek Moszkvától. A polgári pereknek azért Moszkva a címzettje, mert az orosz terrorista-ellenes törvény annak a régiónak a felelősségét mondja ki, amelynek területén a terrorcselekmény történik.

Családonként 100 ezer rubel

A város viszont a szövetségi kormányra mutogat a jogszabály másik paragrafusát idézve: ha a régió nem képes viselni a felelősséget, a központnak kell helytállnia. A város a túszdráma után családonként 100 ezer rubelt - 1 rubel kb. 8 forint - fizetett az áldozatok hozzátartozóinak, és fejenként 50 ezer rubelt a túszdráma túlélőinek. A terrorcselekmény során hivatalosan 129 túsz vesztette életét, döntő többségük az ostrom során bevetett altatógáztól, a túlélők száma meghaladta a 150-et.

Ha muszáj, fizetnek

Tolkacsev reményei szerint a bíróság "igazságos" döntést hoz. Hozzátette ugyanakkor, hogy Moszkva a felperesek győzelme esetén se megy csődbe, meg fogják találni a finanszírozás lehetőségeit. A városatyák ugyanis attól tartanak, hogy ha a bíróság a felpereseknek ad igazat, akkor automatikusan minden érintettnek jár a kártérítés, ami már közel 1 milliárd dollárral, az éves költségvetés mintegy 10 százalékával terhelné meg a főváros büdzséjét.

Szergej Coj, a városháza sajtófőnöke úgy nyilatkozott, hogy abszurd lenne, ha nem a szövetségi kormánynak, hanem Moszkvának kellene viselnie a felelősséget a csecsenföldi konfliktussal összefüggő történésekért. Vlagyimir Platonov, a moszkvai duma elnöke azt közölte szerdán, hogy a városatyák az idei költségvetésben nem is számoltak ilyen rendkívüli kiadással.

Nem szokás az egymillió dolláros kártérítés

Anatolij Kucserena ügyvéd szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a bíróság elfogadja az egyenként 1 millió dollár körüli kártérítési igényeket, az orosz bírósági gyakorlatban ennél jóval szerényebb összegeket szoktak megítélni nem anyagi kár címén. A családfenntartójukat elvesztett emberek azonban a jogász szerint is komoly kompenzációt érdemelnének.

Alekszandr Salnov, a túszdráma egyik túlélője szerdán élesen bírálta az orosz államot a történtekért. A volt túsz nem hisz abban, hogy sima altatógázt vetettek be a Dubrovka színház felszabadítása során: szavai szerint ébredt már fel műtét alatti narkózisból, és egészen máshogy érezte magát, mit a kórházban a túszdráma után magához térve. Salnov beszámolója szerint azóta is súlyos egészségi problémákkal küzd.

Az orosz fővárosban szerdán döntés született arról, hogy a Dubrovka színház mellett emlékművet állítanak a túszdráma áldozatainak.