Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Hulladékkatasztrófa fenyegeti Moszkvát

2008.10.09. 15:12
Az állami szemétégető és -válogató vállalatokat kellene újraéleszteni ahhoz, hogy Moszkva ne fulladjon bele a szemétbe, vélekednek környezetvédelmi szakemberek. Az évente 27 millió tonna hulladékot termelő orosz főváros szemetének csak 19 százalékát tudják feldolgozni és megsemmisíteni, illetve burjánzanak az illegális lerakók.

Az orosz fővárost egyre durvábban fenyegeti a hulladékkatasztrófa, egy-két éven belül kitörhet a szemétválság Moszkvában, ahol (illetve a környékén) 89 hivatalos szeméttelep működik, de közülük csupán 33 rendelkezik megfelelő engedélyekkel. A többit azért nem zárják be, mert akkor a szemét az erdőkbe kerülne. De a 89 telep kapacitása is legfeljebb még egy-két évre elegendő. A szükséges műszaki adottságokkal nem rendelkező telepek pedig szakadatlanul mérgezik a környezetet. Ráadásul Moszkva körül így is illegális szeméthegyek egész gyűrűje alakult ki, hiszen a hivatalos lerakókban fizetni kell.

Ma a városban évente keletkező 27 millió tonna szemét mindössze 6 százalékát dolgozzák fel újra (recycling), és 13 százalékát égetik el, a többi 81 százalék a szeméttelepekre kerül. Egyesek szerint azonban a kép nem ennyire sötét, mert a telepeken is válogatják a szemetet, csak éppen az ebből származó bevétel magánzsebekbe kerül. E zsebek tulajdonosai a jelen helyzet fennmaradásában érdekeltek, s ez igencsak nehezíti a problémák megoldását.

A moszkvai önkormányzat illetékesei éppen a héten jelentették be, hogy hat éven belül a város minden körzetében lesz szemétégető, és a keletkező hulladék több mint 40 százalékát dolgozzák majd fel újra. A meleget és áramot is termelő szemétégetőket német, francia és olasz cégek építik majd. Jelenleg hat ilyen égető van a városban, és további négy épül. A környezetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a szemétégetés szintén nem veszélytelen.

Szakértők szerint a szemétprobléma a kilencvenes évek elején keletkezett, amikor felszámolták az ezzel foglalkozó állami vállalatokat, és magánvállalkozókra vették kezükbe a folyamatot. Ezért az illetékes környezetvédelmi hatóságok szakértői szerint a megoldáshoz fel kell támasztani a hulladék feldolgozásával foglalkozó állami vállalatokat, üzemeket kell létrehozni a szemét válogatására és újrafeldolgozására, szemétégetőket kell építeni, a moszkvaiakat rá kell venni a szemét szelektív gyűjtésére, jócskán meg kell emelni az illegális szemétlerakásért kiszabható bírságokat, s végül a problémakör megoldására kell fordítani azt a pénzt is, amelyet a szeméttelepektől a környezet szennyezése miatti bírságként szednek be. (Ez a summa tavaly 14 milliárd rubel volt.)