Mozambik: önerőből nem megy

2000.03.05. 18:17
Egyelőre megjósolhatatlan, hogy a tavaly még a gazdasági csodaállamnak titulált Mozambiknak a sorozatos természeti csapások miatt mekkora visszaeséssel kell számolnia. Mozambik mindenesetre ismételten bebizonyította, hogy a sikerek ellenére az afrikai gazdaságok még igen törékenyek és sebezhetők.

A még nem olyan régen a világ legszegényebb kontinensének ítélt Afrika második legszegényebb országának tartott Mozambik polgárháborújának befejezése óta (1992) a fekete kontinens egyik legnagyobb ígéretévé vált. Míg 1994-ben Mozambik a ,,Világ legszegényebb országa" címet nyerte el a 60 dolláros egy főre jutó GDP-vel, addig 1999-re a világon szinte egyedülálló 10 százalékos feletti gazdasági növekedést jósolt az ország pénzügyminisztere. Igaz, neki volt mire alapoznia, mivel 1998-ban a hazai össztermék 10, 1997-ben pedig 12,4 százalékkal nőtt. Ezzel a délkelet-afrikai ország a világ egyik leggyorsabban fejlődő feltörekvő gazdaságává vált. Ettől függetlenül az országnak hatalmas az adósságállománya: a GDP 30 százalékát emészti fel az adósságszolgálat, emiatt a Világbank egy tavalyi, a 26 legszegényebb országot érintő adósságkönnyítő program keretében az 5,2 milliárd dolláros adósságból 3 milliárdot elengedett. Mindez azt mutatja, hogy az ország továbbra sem ,,belülről" gazdagodik, hanem ,,kívülről táplálják".

Pedig a ,,siker" nem volt előre látható: az 500 éve gyarmattartó Portugália elleni függetlenség elnyerése után nem sokkal (1975) kitört a szabadságharc, amelynek csupán 1992-ben lett vége. Ám a siker nem az új rendszerben gyökerezett: 1987-ben, fél évtizeddel a háború vége Mozambiknak volt annyi ereje, hogy gazdasági reformokat indítson el. A fellendülés a kilencvenes évek közepén indult meg igazán, 1997-ben és 1998-ban 2-2 milliárd dollárnyi befektetés érkezett az országba. Mozambik ,,konjunktúrájában" minden bizonnyal segített, hogy 1995-ben csatlakozott a brit Nemzetközösséghez, ahol 1987 óta megfigyelőként vett részt. A Commonwealth-hez tartozó országokkal körülvett ország addig is több szállal kapcsolódott a szervezethez, részesült annak pénzalapjaiból is. Így épült ki például a szomszédos országok tengerpartra való kijutását biztosító infrastruktúra.

Mindez persze szép, ám Mozambikban a lakosság 70 százaléka munkanélküli, s az ország lakóinak 80 százaléka hihetelen szegénységben él. Az áradások majd az azt követő szárazság néhány évente felüti a fejét: 1998-ban közel félmillió embert sújtott az éhínség emiatt. A malária állandóan tizedeli a lakosságot és a hosszú háború miatt kb. 500 ezer akna van még a termőterületen.  • Tippek
  • Babaváró hitel