Ágnes
-1 °C
2 °C

Kizárták a román választásról a Magyar Polgári Szövetséget

2004.10.25. 21:12
Többtucatnyi aláírást semmisített meg a román választási iroda a Magyar Polgári Szövetség parlamenti választásokon történő indulását támogató íveken. A rendőrségi vizsgálatok szerint a Fideszhez közel álló pártalakulat listáin több olyan polgár neve is szerepel, akik tagadják, hogy támogatták volna a szervezet indulását. A listákon halottak és egy kiskorú neve is felbukkant.
Nem vehet részt a novemberi romániai választásokon a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), döntött hivatalosan a román Országos Választási Iroda (BEC). A döntés indoklása szerint az MPSZ számos megyében törvénytelen eszközökkel gyűjtött aláírásokat, és sok helyütt tapasztaltak hiányosságokat.

Tagadta az aláírásgyűjtést

A román választási előírások szerint parlamenten kívüli kisebbségi szervezet abban az esetben indulhat a választásokon, ha az ország tizenöt megyéjében legalább huszonötezer aláírást összegyűjt. Egy megyében legalább háromszáz aláírást kell összegyűjteni.

A BEC vizsgálata szerint azonban az MPSZ aláíróívjeiről Temes és Arad megyében is többtucat aláírást kellett kihúzni, így az ottani támogatók száma már nem éri el a törvényileg előírt háromszázat. Temes megyében az a személy, akit az érvénytelenített aláírások összegyűjtőjeként tüntettek fel az íveken, közjegyző által hitelesített nyilatkozatban tagadta, hogy bármilyen köze lett volna az aláírásgyűjtéshez.

Halottak és egy kiskorú

Arad megyében a rendőrség vizsgálata szerint a lista negyvennégy aláírója tagadta, hogy támogatta volna az MPSZ-t. A hatóságok kimutatták azt is, hogy a listán aláíróként szereplő 120 ember közül kettő már nem is volt az élők sorában a listák összeállításának pillanatában, egy személy pedig kiskorú volt. Szilágy megyében a rendőrség tíz olyan aláírót azonosított, akik az MPSZ kérésére azért adták kézjegyüket, mert azt hitték, hogy a kettős állampolgárság támogatásához kérik az aláírásukat.

Victor Pasca-Camenita, a BEC szóvivője szerint az MPSZ listái lényegében a júniusi helyhatósági választásokra összegyűjtött listáknak a másolatai.

Politikai üldözést sejt

A jobboldali, a Fideszhez közel álló új magyar szervezet választmányi elnöke, Szilágyi Zsolt szerint a BEC nem bizonyította jogerősen, hogy az MPSZ aláírási listái hiteltelenek lennének. A testület írásban sem közöl semmit a szövetséggel. "Amint kezünkben lesz az elutasító határozat, rögtön fellebbezni fogunk", mondta.

Szilágyi szerint a választási iroda nem jogi, hanem politikai döntést hozott. Véleménye szerint ezt bizonyítja, hogy az MPSZ fő riválisának, a Románia Magyarok Demokratikus Szövetségének (RMDSZ) elnöke, Markó Béla már a múlt héten "tudta, mi lesz a BEC döntése". Markó a múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az MPSZ-nek nem sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges aláírásokat.