Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Románia: közös előválasztásokat akar az MPSZ

2004.09.02. 20:17
Nyílt levélben javasolt tárgyalásokat a közös előválasztásokról csütörtökön Szász Jenő, a romániai Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke Markó Bélának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének, aki szerint ugyanakkor minden romániai magyar szavazhat az RMDSZ által szervezendő előválasztásokon.
Szász Jenő az MTI bukaresti irodájába eljuttatott nyílt levelében megkongatta a vészharangot: "Az erdélyi magyarság parlamenti képviselete veszélyben van". Szerinte tizenöt éve először számos közvéleménykutatási adat, valamint a romániai magyar közhangulat egyaránt jelzi, hogy az RMDSZ nem rendelkezik a paralmenti küszöb átlépéséhez szükséges bizalommal, így nem biztosíthatja a romániai magyar közösség parlamenti képviseletét.

Minden magyar szavazatra szükség van

"A kudarc elkerülése érdekében most minden romániai magyar választópolgár szavazatára szükség van" - hangsúlyozza Szász Jenő, aki úgy véli: a "romániai magyar szavazóerő" hatékonysága csak a választás szabadságának megteremtésével biztosítható.

"A Magyar Polgári Szövetség nevében ezúton kérjük és ugyanakkor felajánljuk az RMDSZ-nek, hogy közös előválasztásokkal, a két szövetség szervezeti önálóságának és politikai legitimitásának kölcsönös tiszteletben tartásával teremtsük meg közösen a választás szabadságát választóink számára" - olvasható a nyílt levélben.

Közös szervezésű előválasztást

Szász javasolja: az RMDSZ és az MPSZ kezdje meg a közös szervezésben lebonyolítandó előválasztásokra vonatkozó tárgyalásokat, dolgozza ki a közös előválasztás szabályzatát, állítsa fel az előválasztás menetrendjét, hozzon létre közös szabályzatkészítő bizottságot.

Markó: semmi újdonság

Markó Béla az MTI-nek elmondta: e levélben semmi újat nem talált ahhoz képest, ahogyan az RMDSZ az előválasztásokat megtervezte. Szombaton Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén a szervezet elfogadja a képviselő- és szenátorjelölések szabályzatát.

Gyakorlatilag minden romániai magyar szavazhat, a szövetség azt javasolja, hogy ne csak RMDSZ-tagsági könyvvel, hanem magyarigazolvánnyal is joga legyen bárkinek részt venni az előválasztásokon - hangoztatta Markó, hozzáfűzve: ezzel az RMDSZ a leghető legszélesebbre kívánja tárni kapuit.

Közös előválasztásról szó sem lehet

Az RMDSZ azt szeretné, ha bárki, aki jelöltetni akarja magát, részt vehetne az előválasztásokon. "Természetesen a Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vagy a Magyar Polgári Szövetség nevű csoportosulás tagjai is jelöltethetik magukat az előválasztásokon" - hangsúlyozta Markó, hozzátéve: ezek szervezésébe minden jelöltnek lehetősége van beleszólni, részt vehet az előválasztások felügyeletében is. Ez a nyílt levél ilyen értelemben nyitott kapukat dönget - mondta Markó.

A szövetségi elnök ugyanakkor leszögezte: nem "közös előválasztásokról" van szó, hanem az RMDSZ-nek a teljesen nyitott, minden magyar számára részvételi lehetőséget biztosító előválasztásairól.

A nyílt levél szerzője jól tudja - folytatta Markó -, hogy csak egyetlen egységes szervezet vehet részt a romániai magyarság részéről a választásokon azzal az eséllyel, hogy be is jusson a parlamentbe. "Aki félti a romániai magyarság esélyét, az ne alternatív szervezeteket hozzon létre, hanem jöjjön vissza az RMDSZ-be, és vegyen részt a közös munkában" - mondta Markó Béla.