Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Románia: közös előválasztásokat akar az MPSZ

2004.09.02. 20:17
Nyílt levélben javasolt tárgyalásokat a közös előválasztásokról csütörtökön Szász Jenő, a romániai Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke Markó Bélának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének, aki szerint ugyanakkor minden romániai magyar szavazhat az RMDSZ által szervezendő előválasztásokon.
Szász Jenő az MTI bukaresti irodájába eljuttatott nyílt levelében megkongatta a vészharangot: "Az erdélyi magyarság parlamenti képviselete veszélyben van". Szerinte tizenöt éve először számos közvéleménykutatási adat, valamint a romániai magyar közhangulat egyaránt jelzi, hogy az RMDSZ nem rendelkezik a paralmenti küszöb átlépéséhez szükséges bizalommal, így nem biztosíthatja a romániai magyar közösség parlamenti képviseletét.

Minden magyar szavazatra szükség van

"A kudarc elkerülése érdekében most minden romániai magyar választópolgár szavazatára szükség van" - hangsúlyozza Szász Jenő, aki úgy véli: a "romániai magyar szavazóerő" hatékonysága csak a választás szabadságának megteremtésével biztosítható.

"A Magyar Polgári Szövetség nevében ezúton kérjük és ugyanakkor felajánljuk az RMDSZ-nek, hogy közös előválasztásokkal, a két szövetség szervezeti önálóságának és politikai legitimitásának kölcsönös tiszteletben tartásával teremtsük meg közösen a választás szabadságát választóink számára" - olvasható a nyílt levélben.

Közös szervezésű előválasztást

Szász javasolja: az RMDSZ és az MPSZ kezdje meg a közös szervezésben lebonyolítandó előválasztásokra vonatkozó tárgyalásokat, dolgozza ki a közös előválasztás szabályzatát, állítsa fel az előválasztás menetrendjét, hozzon létre közös szabályzatkészítő bizottságot.

Markó: semmi újdonság

Markó Béla az MTI-nek elmondta: e levélben semmi újat nem talált ahhoz képest, ahogyan az RMDSZ az előválasztásokat megtervezte. Szombaton Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén a szervezet elfogadja a képviselő- és szenátorjelölések szabályzatát.

Gyakorlatilag minden romániai magyar szavazhat, a szövetség azt javasolja, hogy ne csak RMDSZ-tagsági könyvvel, hanem magyarigazolvánnyal is joga legyen bárkinek részt venni az előválasztásokon - hangoztatta Markó, hozzáfűzve: ezzel az RMDSZ a leghető legszélesebbre kívánja tárni kapuit.

Közös előválasztásról szó sem lehet

Az RMDSZ azt szeretné, ha bárki, aki jelöltetni akarja magát, részt vehetne az előválasztásokon. "Természetesen a Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vagy a Magyar Polgári Szövetség nevű csoportosulás tagjai is jelöltethetik magukat az előválasztásokon" - hangsúlyozta Markó, hozzátéve: ezek szervezésébe minden jelöltnek lehetősége van beleszólni, részt vehet az előválasztások felügyeletében is. Ez a nyílt levél ilyen értelemben nyitott kapukat dönget - mondta Markó.

A szövetségi elnök ugyanakkor leszögezte: nem "közös előválasztásokról" van szó, hanem az RMDSZ-nek a teljesen nyitott, minden magyar számára részvételi lehetőséget biztosító előválasztásairól.

A nyílt levél szerzője jól tudja - folytatta Markó -, hogy csak egyetlen egységes szervezet vehet részt a romániai magyarság részéről a választásokon azzal az eséllyel, hogy be is jusson a parlamentbe. "Aki félti a romániai magyarság esélyét, az ne alternatív szervezeteket hozzon létre, hanem jöjjön vissza az RMDSZ-be, és vegyen részt a közös munkában" - mondta Markó Béla.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!