Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Teljesen kiábrándultak a politikából az amerikaiak

2007.10.18. 12:29
Nem bíznak a republikánus kormányzatban, de a demokrata törvényhozásban sem az amerikaiak. Kétharmaduk szerint rossz irányba halad az ország szekere. Az elégedetlenség öldöklő versenyt ígér az elnöki posztért.

Újabb mélypontot ért el George W. Bush népszerűsége a hagyományosan a legmegbízhatóbbnak számító Zogby közvélemény-kutató és a Reuters hírügynökség közös felmérése szerint. Az októberi mintavételen alapuló elemzés szerint csak az amerikaiak 24 százalékának van pozitív véleménye az elnökről, ez öt százalékpontos visszaesés szeptemberhez képest.

Az amerikai törvényhozás megítéléséhez képest Bush szárnyal, a Kongresszusban csak minden tizedik amerikai, a megkérdezettek 11 százaléka bízik.

Nem kapnak válaszokat

Az amerikai népesség teljes kiábrándulását jelzi, hogy a megkérdezettek 66 százaléka szerint az ország dolgai rossz irányba haladnak. "Az emberek egyre inkább megkérdőjelezik a kormányzat hozzáértését. A megkérdezettek reformokat várnak az egészségügyben és az oktatásban, változást a bevándorlási politikában és a háború kérdésében, de nem kapnak válaszokat a kormányzattól" - elemezte a Reutersnek a felmérés eredményeit John Zogby.

Az emberek kiábrándultságát jelzi, hogy egyaránt elégedetlenek Bush republikánus kormányzatával és a demokrata többségű törvényhozással. Ez, társulva azzal, hogy 32 év után jövőre lesz először teljesen nyílt elnökválasztás - azaz mindkét párt új jelölteket állíti, hiszen Bush visszavonul -, igazán nyitottá, izgalmassá és megjósolhatatlanná teheti a következő hónapokat.

Izgalom a jobboldalon

Annak ellenére is, hogy Zogby mérései szerint Hillary Clinton ellépett a demokrata vetélytársaitól, egy hónap alatt 35 százalékról 46 százalékra nővelte táborát, míg legnagyobb riválisa, Barack Obama négy százalékpontot vesztve 21 százalékon áll. A republikánus verseny szorosabb, de Rudy Giuliani volt New York-i polgármester kezd favorittá válni.

A felmérések szerint immár statisztikailag releváns, nyolc százalékpontos előnnyel vezett Fred Thompson exszenátor exszínész előtt. Október republikánus vesztese John McCain, aki öt százalékpontos veszteséggel már csak 8 százalékon áll. A hónap nyertese pedig a mormon vallása miatt eleve esélytelenként elkönyvelt Mitt Romney massachusettsi kormányzó, aki immár 14 százalékos, gyorsan gyarapodó támogatottsággal a harmadik helyen áll.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!