Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Stephen Colbert for President!

2007.10.17. 10:14
Stephen Colbert-t nem rázzák meg a kudarcok. Bár az M0-s északi hídját nem róla nevezték el, szerinte az amerikai választók kiéheztek egy középkorú, hímnemű, száján Isten nevével ébredő, fehér elnökjelöltre. Így elindul a választásokon. És ezt még akár komolyan is gondolhatja.

Elindul az amerikai elnökválasztáson, jelentette be tévéműsorában a már Magyarországon is közismert amerikai komikus, Stephen Colbert. "Szándékomban áll megpályázni az elnöki tisztséget" - jelentette be formálisan szándékait a Colbert Report című műsorban.

Colbert - aki népes rajongótáborának köszönhetően elképesztő fölénnyel nyerte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az M0-s északi hídjára kiírt névpályázatát - egy korábbi műsorában pont azokkal az esélyesként emlegetett politikusokkal foglalkozott a maga érdes modorában, akik túl gyávák ahhoz, hogy már most nyíltan vállalják szándékukat.

Az AP jelentése szerint egyelőre nem világos, hogy mennyire gondolja komolyan elnöki szándékait az álkonzervatív humorista. Colbert stílusára jellemző, hogy halálosan komolyan veszi a poénkodást, végig szerepben marad - tehát akár még végig is csinálhatja az elnökjelölti kampányt.

Erre remek alkalmat ad, hogy éppen most jelent meg "Amerikai vagyok (és te is az lehetsz)" című könyve, a felolvasókörút pedig tökéletesen alkalmas politikai programja ismertetésére. Ráadásul Colbert-nek népes és szervezett rajongótábora van, a Colbert Nation, azaz a Colbert nemzet.

A humoristára jellemző, hogy még nem határozta el, melyik párt színeiben indul. Egy erre vonatkozó kérdésre azt felelte, "mindketőjében, így kétszer is veszthetek". Colbert egy vasárnap, két nappal szándéka bejelentése előtt megjelent cikkében azt írta, "még nem állok készen a bejelentésre, bár nyilvánvaló, hogy a választók kiéheztek egy fehér, hímnemű, középkorú, Jézus igéjét hirdető alternatívára".