Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Újabb hídszavazáson támad Stephen Colbert

2006.10.12. 10:10
Újabb hídnévre, ezúttal a komáromi, még csak előkészítési fázisban lévő dunai átkelőre lehet szavazni az interneten. A megyei napilap honlapján meghirdetett hídnévversenyben ezúttal nem is ígérik, hogy az eredmény befolyásolhatja a majdani elnevezést, csak ötleteket gyűjtenek. Jókai és Klapka áll az első két helyen, de az M0-s új hídjának nevére kiírt szavazást - fölöslegesen - megnyerő Colbert már a harmadik.

Bár Komáromban még el sem kezdték az új Duna-híd építését - a szerződést nemrég írták alá, a beruházás előkészítési fázisban van -, már lehet szavazni a nevére az interneten. A lehetséges hídnevek közül a Komárom-Esztergom megyei napilap, a 24 Óra honlapján lehet választani, valamint lehet új neveket is javasolni.

A szavazáson egyelőre tíz név forog, az első helyen Jókai Mór áll, a voksok 45 százalékával, őt Klapka György követi, akit eddig a klikkelők 23 százaléka támogatott. A harmadik helyen azonban már szerepel minden magyar hídnévszavazások legjobbja, Stephen Colbert amerikai humorista, bár eddig csak 7 százaléknyi támogatója akadt.

Versenyben van még a Barátság, a Búvár Kund, a Hunyadi János, a Lehár Ferenc, a Mária Terézia, a Selye János és a Mikulas Dzurinda név is. A honlap készítői nem közölték, meddig tart a hídnévvverseny, amely rövid időn belül már a második hazai ilyen szavazás.

Az M0-s északi hídjára nyáron hirdettek kétfordulós internetes szavazást, amely - az amerikai jelöltek, Chuck Norris, Colbert és egy másik humorista, Jon Stewart miatt - világhírnevet szerzett az országnak. A verseny kiírása szerint a szavazás eredményét is figyelembe kellett volna venni a híd elnevezésénél, ám a földrajzinév-bizottság végül a szavazás második fordulójába be sem jutott Megyeri híd elnevezést választotta. Colbert most visszavághat, és ha mégsem, sebaj: lesz még egy M8-as Duna-híd és egy M7-es Mura-híd is, aminek nevet kell találni.