Emma
-2 °C
6 °C

Hídnévszavazás: lezárult, de nincs eredménye

2006.09.08. 13:51
Péntek délben lezárult az M0-s északi hídjának nevére kiírt internetes szavazás második fordulója is. Az első két helyen két amerikai humorista, az országnak a Turizmus Rt.-nél is komolyabb reklámot csináló Stephen Colbert és Jon Stewart végzett, a harmadik Zrínyi lett, a mi Pató Pálunk a hetedik helyen végzett. A hídnévről nemcsak a voksok alapján, hanem egyéb javaslatokat is figyelembe véve bizottság dönt.
Miután regisztrációhoz kötötték a szavazást, az M0-s északi hídjának nevére kiírt internetes pályázat második fordulójában sokkal kevesebb támogatója volt a versenyben maradt 25 névnek, mint az elsőben. A visszaesés azonban nem változtatott jelentősen az élmezőny sorrendjén: Stephen Colbert ebben a körben is nyert, igaz, az első fordulós 17,23 millióval szemben csak 93 163 szavazatot kapott.

Stewart javított, Pató visszaesett


A második forduló végeredménye - kattintson a nagyításhoz!

A második helyen ezúttal Jon Stewart futott be, éppen csak megelőzve az első fordulós második helyezett Zrínyi híd elnevezést. A Zrínyi név 2,06 millió első fordulós szavazat után most 83 966, míg Stewart a 61 134 után 85 171 szavazatot kapott. Míg Colbert a műsorában és online fórumokon kampányolt a támogatókért, úgy tudjuk, a Zrínyi híd pártolói e-mailekben kértek szavazatokat.

A Pató Pál híd lett a második kör nagy vesztese. Míg az első fordulót 1,8 millió szavazattal a harmadik helyen zárta az Index által javasolt név, a második körben 12 046 támogatóval mindössze hetedik lett. A dobogósokon kívül sorrendben az Eötvös, a Perl Script és a Chuck Norris híd névjavaslat is megelőzte a halogatás szimbólumát.

Bizottság dönt

A szavazásnak a végső döntés szempontjából egyébként nincs komoly jelentősége. A híd nevéről ugyanis - az internetes névpályázatot szervező közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint - a földrajzinév-bizottság fog dönteni nyelvhelyességi és földrajzi szempontok alapján. Ebben nyelvtudományi, oktatási, közlekedési, vízügyi, természetvédelni, közigazgatási és külügyi szakemberek, valamint a nemzetiségek képviselői vesznek részt.

A testület az internetes szavazás eredménye mellett az érintett települések önkormányzatainak az észrevételeit, illetve térképészek, nyelvészek és további szervezetek képviselőinek javaslatait is mérlegelve dönt majd - olvasható a híd honlapján. Kóka János miniszter és Demszky Gábor főpolgármester a szavazás lezárultával levelet küldenek bizottságnak, amelyben tájékoztatják a testületet annak eredményéről. A levélhez csatolják a pályázatra érkezett több mint ezer javaslatból azt a több mint kétszázat, amely szerintük méltó elnevezés lenne.

A listán a szavazás első tíz helyezettjéből csak az Eötvös, a Szent Korona és a Hofi híd elnevezés szerepel (a dobogósok azért nem, mert élő személyekről nem lehet hidat elnevezni, míg Zrínyi nevét 1997 óta a beleznai híd viseli). A második fordulóba jutott 25 névből a dobogósokkal együtt csak 12 része a lajstromnak, köztük Horthy Miklósé. A bizottságnak küldött listán szerepel még Wass Albert és Almásy László, Hunor és Magor, Illés Endre, számos szent, Dankó Pista, továbbá Zita királyné és az északi hídtól jelentős távolságra lévő Újbuda elnevezés is.

Van még idő

Noha ugyanitt azt is feltüntették a szavazás szervezői, hogy "a második forduló legtöbb voksát elnyert névjavaslat, amely megfelel e bizottság elvárásainak, valóban jó eséllyel válhat az M0 Északi-híd nevévé", ez biztosan nem így lesz. A hidat ugyanis élő személyről nem lehet elnevezni, így az amerikai hírességek nem lesznek névadók, ezt a gazdasági tárca szóvivője is megerősítette.

Hogy ki lesz, azt még nem tudni, a bizottság a döntéseiről szóló honlap szerint évente jellemzően három-négy ülést tart. Mivel idén még csak egy volt - áprilisban döntöttek egyebek mellett arról, hogy a Ferihegyi repteret nem nevezhetik el Bartók Béláról -, biztosan össze fog még ülni idén. Bár ideje bőven van mérlegelni: a híd ugyanis csak 2008 augusztusára épül meg.