Gergely
6 °C
23 °C

Öldöklő amerikai küzdelem a magyar hídnévért

2006.08.23. 12:58
Stephen Colbert a hídnévszavazás második fordulóját is vezeti az első nap után, bár kéri híveit: csalással ne támogassák őt. A dobogón csak honfitársai vannak: a szintén humorista Jon Stewart a második, a félköríves fejrúgás istene, Chuck Norris a harmadik. A mi Pató Pálunk a szavazás első óráiban vezetett, de most csak az ötödik.

"Nos, elérkeztünk a második körig, amelyre a szervezők megváltoztatták a feltételeket, a legjobb 10 helyett az első 25 névből választhatunk" - olvasható Stephen Colbert honlapjának fórum rovatában, egy kedden nyílt topikban. Igen, a hídnévszavazásról van szó, amely az Egyesült Államokban legalább annyira közüggyé vált, mint nálunk: a topikban csaknem négyszáz hozzászólás született szűk egy nap alatt, köztük receptek arra, hogyan regisztráljanak a Colbert-fanok annak érdekében, hogy a humoristáról legyen elnevezve a híd.

Humoristák egymás sarkában

A kampány annak ellenére sikeresnek tűnik, hogy a korábbi adásában a listát addig vezető Zrínyit leseggfejező Colbert - a humoros műsor értékéből egyébként alig von le valamit, hogy az adásban a szigetvári hősről beszélt, de a katona-költő portréját mutatta be - azt kérte: nemtelen eszközökkel ne szavazzanak rá, mert azzal rossz példát mutatnak, és nem segítik a demokratikus eszme terjesztését sem. Mégis vezet, szerdán délután fél kettőkör mintegy 7000 szavazattal - az összes voks 58 százalékával - állt az élen.

Arról, hogy a névszavazás nemcsak a Colbert-rajongók számára fontos, az árulkodik, hogy a második helyen 1526 szavazattal (ez 13 százalékot ér) egy másik amerikai humorista, Jon Stewart áll. Neki heti négyszer jelentkező televíziós show-műsora van a Comedy Central kábelcsatornán, de producere volt a Colbert Report sorozatnak is, amelynek testvérműsora. Emellett nagyjából húsz mozifilmben szerepelt, köztük a Jay és Néma Bob visszavágban, az Apafejben, a Szeress, ha tudsz!-ban, és ő vezette az idei Oscar-átadást is. A honlapján nem találtunk arra utaló jelet, hogy tudna a szavazásról, és kampányolna azért, hogy megelőzze pályatársát.

És hogy teljes legyen a csillagos-sávos túlsúly a szavazásunkon, a harmadik helyen ismét Chuck Norris áll (537 szavazat), aki az első kör után a legjobb tízben sem volt. Igaz, a félköríves fejrúgó csak kevesebb, mint húsz egységgel vezet a Perl Script-híd elnevezés előtt (516 voks). Az ötödik-hatodik helyen egymást váltogatja az Index által javasolt Pató Pál és Zrínyi, fél kettőkor mindegyiknek 473 támogatója volt.

Bizottság dönt, nem mi

A szavazásnak ez a fordulója szeptember 8-ig tart, de aligha az lesz a híd névadója, aki ebben nyerni fog. Egyrészt a magyar jogszabályok szerint élő emberről nem lehet hidat elnevezni - vagyis az amerikai hősök, akik erről feltehetően nem is tudnak, máris kiestek -, de egyébként sem a voksolás végeredménye a döntő. A versenykiírás szerint a legtöbb szavazatot kapott három névből a földrajzinév-bizottság választja ki azt, akiről-amiről a hidat elnevezik.