Virág
0 °C
2 °C

Hídnévbörleszk: három halott Colbert és a mangalica

2006.08.24. 16:15
Tovább folyik a börleszkbe hajló hídnévkampány az interneten. Az amerikai humorista, Stephen Colbert műsorában hosszabb blokkot szentelt Magyarországnak, rajongói honlapot készítettek, hogy segítsék a csak angolul tudókat a szavazás második, regisztrációval bonyolított menetében. Emellett kerestek és találtak is halott Stephen Colberteket, ami azért fontos, mert élő személyről nem nevezhetik el a hidat.

Stephen Colbert hívei előtt nincs akadály, hogy megnyeressék a humoristával a vicces magyar hídnévszavazást. Noha a manapság egyre divatosabbá váló Colbert korábban maga kérte támogatóit, hogy csalással ne növeljék a Colbert híd elnevezésre adott szavazatok számát, az őt támogató legális eszközök terjednek a neten.

Weblappal segítik

A NoFactZone.neten még az első forduló előtt megjelent egy oldal, amely szavazásra buzdít, és megkönnyíti azt a csak angolul tudóknak. A weblapot felfrissítették a második szavazási körre, hogy ne jelentsen problémát a regsiztrációval megnehezített voksolás. A magyar hídnévszavazás weblapját is lefordító, The latest mission for members of the Colbert Nation: The Stephen Colbert Bridge elnevezésű honlapnak látszik is a hatása: a Colbert elnevezés ismét élre ugrott a szavazáson.

Fölénye minden eddiginél nagyobb, több mint nyolcvanezren szavaztak rá, ami 80 százalékot jelent. A második helyre 4255 szavazattal a Szent Korona híd ugrott fel, harmadik 4002 szavazattal Jon Stewart, negyedik Chuck Norris 2698 támogatóval. A mi Pató Pálunk kevesebb mint ezer szavazattal már csak a nyolcadik.

Akkor legyen halott!

Mivel a hatályos magyar szabályok miatt élő személyről nem lehetne közintézményt és közterületet elnevezni, az amerikai hősök elvileg kiesnének a versenyből. A kreativitás azonban nagy úr: Colbert hívei már három elhunyt Stephen Colbertet találtak az amerikai történelemben - közölte egyik olvasónk. A colbertnation.com hídnévszavazással foglalkozó fóruma cikkünk megírásakor sajnos nem volt elérhető, így nem tudtuk meg, hogy az elhunytak mivel váltak híressé még életükben. Mindenesetre így akár már lehetne is Stephen Colbert híd, s bár nem a humoristáról neveznék el, mégis az ő nevét (is) viselné.

Ehhez persze a magyar hivatalosságoknak is lesz még néhány szavuk. A GKM a kezdetektől úgy hirdette a szavazást, hogy az nem dönt a hídnévről, hanem csak javaslatot tesz arra. A híd nevéről a földrajzinév-bizottság "nyelvhelyességi és földrajzi szempontok alapján, az Önök javaslatai mellett az érintett települések önkormányzatai, térképészek, nyelvészek, és további szervezetek képviselőinek javaslatait is mérlegelve dönt" - olvasható a híd honlapján. A minisztériumi illetékesek hozzáteszik ugyanakkor: "A második forduló legtöbb voksát elnyert névjavaslat, amely megfelel e bizottság elvárásainak, valóban jó eséllyel válhat az M0 Északi-híd nevévé."

Országreklám ingyen

A hídnévszavazásról és Magyarországról Colbertnek köszönhetően egyre több internetes portál ad hírt, de a voksolásnak köszönhetően hazánk egy héten belül immár háromszor szerepelt Colbert műsorában is, az elsősorban az amerikai hír- és magazinműsorokat és azok stílusát kifigurázó Colbert Reportban.

Legutóbb és leghosszabban az augusztus 22-i adás foglalkozott hazánkkal. Colbert ebben "megünnepelte" a 17 millió szavazatot, emellett nemcsak a szavazásról és a hídról beszélt, hanem külön részt szentelt Magyarországnak is. A "Tribute to Hungary" blokk pár másodperc Parno Graszttal kezdődött, majd Szent Istvántól a mangalicákon keresztül a Rubik-kockáig megpróbálta összefoglalni mindazt hazánkról, ami egy amerikai számára érdekes lehet. Egyúttal a leginkább háborúk sújtotta országnak is nevezte Magyarországot, felsorolva tatárt, törököt, nácit, szovjetet. Colbert egyébként azért is bocsánatot kért, amiért viccből leseggfejezte a szavazást egy ideig előtte vezető Zrínyi Miklóst.

A műsor videói megtalálhatók a Colbert Reportnak otthont adó honlapon. Emellett a teljes műsor avi formátumban, megfelelő torrent-kliens használatával innen is letölhető.