Árpád
-2 °C
4 °C

Megyeri híd lesz a Colbert híd

2006.09.27. 11:52
Több mint kétszáz névből a Megyeri híd elnevezést választotta az M0-s északi Duna-híd nevének a dönteni hivatott földrajzinév-bizottság. A testület azért döntött így, hogy a név is jelezze, hol van a híd. A netes szavazást kárt volt megtartani, azon ugyanis ez a név 1199 szavazattal be sem jutott a második fordulóba.

Döntött a földrajzinév-bizottság: ha egyszer majd megépül - egyelőre úgy tűnik, legalább 8 hónapos késéssel -, a Megyeri híd elnevezést viselheti az M0-s körgyűrű északi Duna-hídja. A testület azért határozott így, mert fontosnak tartotta, hogy a híd elnevezéséből kiderüljön annak földrajzi elhelyezkedése - mondta a bizottság vezetője, Dutkó András az Index kérdésére.

A híd keleti partjánál van Káposztásmegyer, a nyugati partnál Békásmegyer, így a testület tagjainak többsége már kialakult elképzeléssel érkezett az ülésre, ahol így gyorsan meg is született a határozat, közölte Dutkó András.

Több mint kétszáz lehetőség volt

A bizottságnak elvileg több mint kétszáz névből lehetett volna válogatnia, hiszen a gazdasági és közlekedési miniszter és a főpolgármester a testület rendelkezésére bocsátotta azt a 223 nevet tartalmazó listát, amely a hídnévre kiírt internetes szavazásra érkezett. Dutkó András elmondta, valóban megkapták ezt a névsort, ám mivel a bizottság tagjai egyöntetűen támogatták a Megyeri híd elnevezést, nem foglalkoztak a további lehetőségekkel.

A tárcaközi földrajzinév-bizottság nagyjából harmincfős testület, amelynek a hídnévről döntő ülésén 21-en vettek részt. A bizottság tagja több minisztérium, így az önkormányzati, a gazdaság és közlekedési, a környezetvédelmi és a külügyi tárca szakértője, az ELTE térképészeti tanszékének munkatársa, de a hazai kisebbségek részéről egy horvát képviselő is.

A testület határozata még nem számít jogszabálynak, a döntés nyomán a gazdasági és közlekedési miniszter ad ki rendeletet, amely rögzíti a híd nevét. A minisztérium, amelynek egyetértési joga van, akár meg is vétózhatja a bizottság döntését, az esetek több mint kilencven százalékában azonban el szokták fogadni a bizottság által tett javaslatot.

Hiába szavaztunk

A névbizottság döntése megkérdőjelezi, volt-e értelme a hídnévről júliusban meghirdetett, másfél hónapos internetes szavazásnak. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter július 21-én, a hídépítés bejárásán jelentette be, hogy a minisztérium a fővárossal közös hídnévpályázatot hirdet (ekkor közölte a nyolc hónapos csúszás tényét is).

Az internetes szavazás első fordulójában csaknem kétezer névjavaslat érkezett a honlapra, ebből a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott 25 név jutott be (az első forduló eredményei itt olvashatók). A Megyeri híd elnevezés 1199 szavazattal a 34. lett az első körben, így tovább sem jutott, ami igencsak megkérdőjelezi a szavazás értelmét.

Vagy mégsem?

Azt azonban mégsem mondhatjuk, hogy kár volt kitalálni az internetes játékot. Ha másra nem, arra jó volt, hogy Magyarország neve bejárja a világsajtót. Először a szavazást akkor vezető Chuck Norris miatt került az ország a komoly hírügynökségek híreibe, majd a címlapokra (a hídépítők is rá szavaztak). Ezt követően egy amerikai humorista, Stephen Colbert indított kampányt, hogy róla nevezzék el a hidat, majd egy újabb humorista, Jon Stewart neve is felmerült a voksoláson.

Colbert több műsorában foglalkozott az országgal, és nagyobb hírverést csapott hazánknak az Egyesült Államokban, mint az összes Tony Curtis-reklámkampány. Meg is nyerte mind a két fordulót, de hídnévadó nem lett, mert még él. Nem futott be a szavazáson jó eredményt elért Zrínyi, Eötvös vagy az Index által javasolt Pató Pál név sem.

Zrínyi híd még lehet, csak máshol

A netes szavazáson harmadik helyen végzett Zrínyi név hívei azonban még reménykedhetnek, és nemcsak azért, mert a magyar földrajzinév-adásban nagyobb hagyománya van a történelmi személyekről szóló neveknek, mint a földrajzianak. Dutkó András kérdésünkre elmondta: elképzelhető, hogy az M7-es horvát határnál lévő Mura-hídját Zrínyi hídnak nevezik el. A szavazáson szintén a második fordulóba jutott Mátyás király nevét egy majdani visegrádi Duna-híd viselheti.

A szintén a Dunán, de Dunaújvárosnál átívelő, M8-as Duna-híd nevéről egyelőre még ötletelés sem volt, így Colbert akár újabb kampányt is indíthat. Bár lehet, hogy egy oklevéllel is megelégszik, azt ugyanis kapott - ha hidat már nem kaphatott - az egyik műsorában Simonyi András washingtoni nagykövettől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?