Megyeri híd lesz a Colbert híd

2006.09.27. 11:52
Több mint kétszáz névből a Megyeri híd elnevezést választotta az M0-s északi Duna-híd nevének a dönteni hivatott földrajzinév-bizottság. A testület azért döntött így, hogy a név is jelezze, hol van a híd. A netes szavazást kárt volt megtartani, azon ugyanis ez a név 1199 szavazattal be sem jutott a második fordulóba.

Döntött a földrajzinév-bizottság: ha egyszer majd megépül - egyelőre úgy tűnik, legalább 8 hónapos késéssel -, a Megyeri híd elnevezést viselheti az M0-s körgyűrű északi Duna-hídja. A testület azért határozott így, mert fontosnak tartotta, hogy a híd elnevezéséből kiderüljön annak földrajzi elhelyezkedése - mondta a bizottság vezetője, Dutkó András az Index kérdésére.

A híd keleti partjánál van Káposztásmegyer, a nyugati partnál Békásmegyer, így a testület tagjainak többsége már kialakult elképzeléssel érkezett az ülésre, ahol így gyorsan meg is született a határozat, közölte Dutkó András.

Több mint kétszáz lehetőség volt

A bizottságnak elvileg több mint kétszáz névből lehetett volna válogatnia, hiszen a gazdasági és közlekedési miniszter és a főpolgármester a testület rendelkezésére bocsátotta azt a 223 nevet tartalmazó listát, amely a hídnévre kiírt internetes szavazásra érkezett. Dutkó András elmondta, valóban megkapták ezt a névsort, ám mivel a bizottság tagjai egyöntetűen támogatták a Megyeri híd elnevezést, nem foglalkoztak a további lehetőségekkel.

A tárcaközi földrajzinév-bizottság nagyjából harmincfős testület, amelynek a hídnévről döntő ülésén 21-en vettek részt. A bizottság tagja több minisztérium, így az önkormányzati, a gazdaság és közlekedési, a környezetvédelmi és a külügyi tárca szakértője, az ELTE térképészeti tanszékének munkatársa, de a hazai kisebbségek részéről egy horvát képviselő is.

A testület határozata még nem számít jogszabálynak, a döntés nyomán a gazdasági és közlekedési miniszter ad ki rendeletet, amely rögzíti a híd nevét. A minisztérium, amelynek egyetértési joga van, akár meg is vétózhatja a bizottság döntését, az esetek több mint kilencven százalékában azonban el szokták fogadni a bizottság által tett javaslatot.

Hiába szavaztunk

A névbizottság döntése megkérdőjelezi, volt-e értelme a hídnévről júliusban meghirdetett, másfél hónapos internetes szavazásnak. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter július 21-én, a hídépítés bejárásán jelentette be, hogy a minisztérium a fővárossal közös hídnévpályázatot hirdet (ekkor közölte a nyolc hónapos csúszás tényét is).

Az internetes szavazás első fordulójában csaknem kétezer névjavaslat érkezett a honlapra, ebből a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott 25 név jutott be (az első forduló eredményei itt olvashatók). A Megyeri híd elnevezés 1199 szavazattal a 34. lett az első körben, így tovább sem jutott, ami igencsak megkérdőjelezi a szavazás értelmét.

Vagy mégsem?

Azt azonban mégsem mondhatjuk, hogy kár volt kitalálni az internetes játékot. Ha másra nem, arra jó volt, hogy Magyarország neve bejárja a világsajtót. Először a szavazást akkor vezető Chuck Norris miatt került az ország a komoly hírügynökségek híreibe, majd a címlapokra (a hídépítők is rá szavaztak). Ezt követően egy amerikai humorista, Stephen Colbert indított kampányt, hogy róla nevezzék el a hidat, majd egy újabb humorista, Jon Stewart neve is felmerült a voksoláson.

Colbert több műsorában foglalkozott az országgal, és nagyobb hírverést csapott hazánknak az Egyesült Államokban, mint az összes Tony Curtis-reklámkampány. Meg is nyerte mind a két fordulót, de hídnévadó nem lett, mert még él. Nem futott be a szavazáson jó eredményt elért Zrínyi, Eötvös vagy az Index által javasolt Pató Pál név sem.

Zrínyi híd még lehet, csak máshol

A netes szavazáson harmadik helyen végzett Zrínyi név hívei azonban még reménykedhetnek, és nemcsak azért, mert a magyar földrajzinév-adásban nagyobb hagyománya van a történelmi személyekről szóló neveknek, mint a földrajzianak. Dutkó András kérdésünkre elmondta: elképzelhető, hogy az M7-es horvát határnál lévő Mura-hídját Zrínyi hídnak nevezik el. A szavazáson szintén a második fordulóba jutott Mátyás király nevét egy majdani visegrádi Duna-híd viselheti.

A szintén a Dunán, de Dunaújvárosnál átívelő, M8-as Duna-híd nevéről egyelőre még ötletelés sem volt, így Colbert akár újabb kampányt is indíthat. Bár lehet, hogy egy oklevéllel is megelégszik, azt ugyanis kapott - ha hidat már nem kaphatott - az egyik műsorában Simonyi András washingtoni nagykövettől.