Szilárda
-4 °C
2 °C

Vérontástól tartanak Zimbabwéban

2008.04.05. 10:49
A 28 éve kormányzó Robert Mugabe elvesztette a zimbabwei elnökválasztás első fordulóját, de továbbra is ragaszkodik a hatalomhoz. Az ellenzék az ENSZ közbelépését kéri a második forduló előtt, nehogy az ellentétek vérontásba torkolljanak.

A zimbabwei ellenzék szombaton az ENSZ közbelépését kérte, hogy elkerüljék a vérontást az elnökválasztás várható második fordulója előtt.

Most még az ellenzék vezet

Morgan Tsvangirai

Nelson Chamisa, a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű ellenzéki szervezet szóvivője szerint az ország lakossága tisztában van azzal, hogy egy diktatúra ellen kell felvennie a harcot, és ezért segítségre van szüksége a nemzetek közössége részéről.

Tsvangirai győztesnek nyilvánította magát

Morgan Tsvangirai, a zimbabwei ellenzék vezére szombaton első ízben nyilvánította magát a március 29-i elnökválasztás győztesének, úgy értékelve, hogy nincs szükség második fordulóra a hivatalban lévő elnökkel, Robert Mugabéval vívott versenyben.

Bár egy héttel a szavazás után még mindig nem hozták nyilvánosságra az elnökválasztás eredményét, független megfigyelők szerint Morgan Tsvangirai, az ellenzék vezére vezet, de nem valószínű, hogy meghaladja az 50 százalékot, ezért valószínűleg második fordulóra lesz szükség a 28 éve kormányzó Robert Mugabe elnökkel szemben. Mugabe pártja pénteken választási csalásokkal vádolta az ellenzéket és leszögezte: ragaszkodik a hatalomhoz.

Mugabe korábban erőszakkal válaszolt a vereségre

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy amikor az elnök 2000-ben vereséget szenvedett az új alkotmánytervezetről szóló népszavazáson, a válasz erőszakos cselekmények sorozata volt.

"Ezt szeretnénk elkerülni: jobb lenne, ha a nemzetek közössége meggyőzné Mugabét, hogy fogadja el a zimbabwei nép akaratát, mintsem hogy egy vérfürdő után kelljen beavatkoznia" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!