Klaudia
-4 °C
2 °C

Szabadlábon a szeptember 11-i terrorista

2004.04.07. 13:09
Szabadlábon védekezhet pere újratárgyalásán Munir al-Mataszadek, a szeptember 11. terrortámadások egyetlen elítéltje. A marokkói férfit valószínűleg felmentik. Bár Mutaszadek a bíró szerint is bűnös, az amerikaiak nem adták át a perdöntő bizonyítékokat német ügyészkollégáiknak.
Óvadék ellenében szabadon bocsátották a szeptember 11. terrortámadások eddigi egyetlen elítéltjét Hamburgban. Munir al-Mataszadek ügyében ugyan jogerős ítélet született, a Szövetségi Büntetőbíróság azonban elrendelte a per újratárgyalását.

Bizonyítékok hiányában

Mataszadeket háromezer-rendbeli gyilkosság bűnsegédeként ítélték tizenöt évi börtönbüntetésre, mivel a vád szerint tagja volt a merényleteket előkészítő hamburgi al-Kaida sejtnek. Mohamed Atta, a géprablók vezérének egy másik társa ellen indított perben azonban olyan új bizonyítékok merültek fel, melyek miatt Mataszadek ügyvédei sikerrel kezdeményezték a perújrafelvételt.

Abdelgani Mzoudit nemrégiben felmentették a vádak alól. Mzoudi és Mataszadek esetében is a bizonyítékok hiánya volt a felmentés, illetve a perújrafelvétel oka. Az eljáró bíró mindkét esetben úgy vélte, kétség sem férhet a vádlottak bűnösségéhez, a konkrét bizonyítékok hiánya miatt azonban nem lehet elítélni őket.

A fő bizonyíték a németek szerint az Egyesült Államok kormányánál van, az amerikaiak azonban nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva nem adták át a német ügyészségnek - írja a BBC.

Mataszadek szökése ellen az óvadék mellett útlevele bevonásával is védekeznek a hatóságok. A marokkói gyanúsítottnak rendszeres időközönként jelentkeznie kell a hamburgi rendőrségen is.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft