Iván
21 °C
39 °C

Neonáci katonát vettek őrizetbe Izraelben

2005.05.05. 18:18
Neonáci katonát vettek őrizetbe Izraelben, jelentették be a holokauszt emléknapján. A férfi valószínűleg valamelyik kelet-európai államból vándorolt be.
Az izraeli rendőrség őrizetbe vette a hadsereg egyik katonáját, mert feltehetőleg kapcsolatban áll külföldi neonáci szervezetekkel és maga is újfasiszta nézeteket vall, jelentette be csütörtökön a rendőrség.

A hadsereg illetékesei szerdán átkutatták a nem harcoló alakulatnál szolgáló katona otthonát a ciszjordániai Ariel zsidó kolónia területén, és ennek eredménye alapján feltételezhető, hogy az illetőnek neonáci kapcsolatai vannak, közölte Móse Pinsi rendőrségi szóvivő. Kiderült, hogy a férfi testére horogkereszt van tetoválva, s náci propagandaanyagokon kívül kábítószert is találtak nála.

Az izraeli média szerint a valószínűleg valamelyik kelet-európai országból bevándorolt férfi azt mondta a hatóságoknak, hogy gyűlöli a zsidókat. A házkutatás során az anyja is kijelentette, hogy maga is neonáci és gyűlöli a zsidókat.

A példa nélkül álló eset bejelentése egy napra esik a holokauszt emléknapjával, amelyen Izrael a náci koncentrációs táborokban meggyilkolt hatmillió zsidóra emlékezik.

Az izraeli belügyminiszter a Hárec című napilapnak elmondta: elképzelhető, hogy az édesanyától és fiától megvonják az izraeli állampolgárságot.

A lap arról is beszámol, hogy a jeruzsálemi holokauszt múzeumhoz vezető úton valaki azt írta a falra, hogy "Saron Hitler útját követi".