József, Bánk
-6 °C
0 °C

A tengerészgyalogosok ellen indult a Köztársasági Gárda

2003.03.26. 14:25
Több mint ezer járművel, a szárazföldi alakulatokat megkerülve indult az iraki Köztársasági Gárda az amerikai tengerészgyalogosok ellen. Az amerikaiak szerint a Bagdad környéki hidakat aláaknázták. Nadzsaf közelében az amerikaiak heves harcokat vívtak előrenyomulás közben.
Az iraki Köztársasági Gárda nagy létszámú egysége indult el szerdán Bagdadból az ország középső részén fekvő Nadzsaf felé, az amerikai tengerészgyalogosok ellen. A mintegy 1000 katonai járművel támogatott, amerikai hírszerzési források szerint összesen 5000 fős elitalakulat olyan utakon indult el, amelyek elkerülik az előrenyomuló amerikai szárazföldi egységeket, és egyenesen azokhoz az amerikai tengerészgyalogosokhoz vezetnek, akik az elmúlt napokban Násziríja körül harcoltak.

Aláaknázták a hidakat ?

Fotó: EPA
A Szaddám Huszein iraki elnök leghűségesebb katonáiból álló gárda menetoszlopától nyugatra az amerikai 3. gyalogsági hadosztály 80 kilométerre közelítette meg Bagdadot. Várhatóan hamarosan újabb amerikai egységek fogják körbe az iraki fővárost. A Katarban állomásozó amerikai központi parancsnokságnak meggyőződése, hogy az iraki vezetés aláaknáztatott több hidat Bagdad körül.

Harcok Nadzsafnál

Úton Bagdad felé az amerikai 7-ik ezred egységei heves harcokat vívtak az irakiakkal Nadzsaf közelében kedden és szerdán. Amerikai jelentések szerint 500 iraki esett el a harcokban. Az amerikaiak két harckocsit vesztettek, de emberveszteségük nem volt, jelentette az AP amerikai hírügynökség.