Vegyifegyverüzemre bukkantak Nadzsafnál az amerikaiak?

2003.03.24. 02:00
Feltehetően tiltott fegyvereket gyártottak abban a nadzsafi vegyi üzemben, amit sajtóértesülések szerint vasárnap délután foglaltak el az amerikaiak. A 3. Gyalogsági Hadosztály katonái harminc iraki foglyot ejtettek, egy katonájuk egy robbanásban könnyebben megsérült.
Harminc iraki katona, köztük egy tábornok adta meg magát egy feltételezett vegyifegyver-gyárnál Nadzsaf városában a 3. Gyalogsági Hadosztály katonáinak - értesült a Jerusalem Post. Az izraeli napilap értesülései szerint az üzem elfoglalásakor egy amerikai könnyebb sérüléseket szenvedett egy a munkagépek közé rejtett bomba felrobbanásakor.

Nyomornegyedre emlékeztető vegyi üzem

A 0,4 négyzetkilométeres, elektromos kerítéssel védett komplexum feltehetően az első illegális vegyi üzem, amit az amerikai csapatok felfedeztek a hadműveletek kezdete óta. A Jerusalem Post tudósítása szerint a vegyi üzemet körülvevő barakkok leginkább egy elhagyott nyomornegyedre emlékeztettek.

Egyelőre nem tudni, hogy az irakiak mit gyártottak az üzemben, az épületek erős álcázása azonban arra utal, hogy katonai célokat szolgálhatott. Az üzemet védő irakiak harc nélkül adták meg magukat vasárnap délután - írja az izraeli napilap.

Rajtaütés szombat éjszaka

A vasárnapi akció a 3. Gyalogsági Hadosztály 1. dandárjának harmadik ütközete volt szombat délután óta. A Jerusalem Post tudósítója szerint az egység még nem vesztett embert, az irakiak szombat éjszakai rajtaütésében azonban ketten megsebesültek a dél-iraki asz-Szamua városánál.  • Tippek
  • Árfolyam