Nagy-Britannia építette Irak vegyifegyver-gyárát?

2003.03.06. 16:33
Az amerikaiak tudta nélkül Nagy-Britannia építette az iraki vegyifegyver-arzenál kiépítésében kulcsszerepet játszó Faludzsa-2 gyárat 1985-ben. Bár a Thacher kormány tisztában volt azzal, hogy Irak vegyi fegyverek gyártására használhatja az üzemet, biztosítási garanciák formájában anyagilag is támogatta az építkezést. A cél az iraki-brit kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése volt.
Nagy-Britannia építette azt a vegyi üzemet, mely az amerikaiak szerint alapvető szerepet játszott az iraki vegyifegyver-arzenál kiépítésében - írja a Guardian. A gyár felépítésére 1985-ben az amerikaiak tudta nélkül került sor. A napilap birtokába került korabeli titkos dokumentumok szerint a britek tisztában voltak azzal, hogy Irak valószínűleg mustárgázt és ideggázokat fog gyártani az üzemben.

Kormánygaranciákkal támogatták az építkezést

A hivatalos brit feljegyzésekben szerepel, hogy Szaddám Huszein iraki elnök harci gázokat alkalmaz ellenzékével szemben, és az egyik emlékeztető szerint "erős a valószínűsége" annak, hogy a gyárban mustárgázt fognak előállítani. Akkor már tudott volt, hogy Huszein az Irán ellen vívott háborúban is bevet gázfegyvert, a Thatcher-kormány azonban ezzel együtt titokban, biztosítási garanciák formájában támogatta az üzemet építő brit Uhde Ltd. céget - írja a Guardian.

Az iraki-brit kereskedelmi kapcsolatokat szolgálta

A lap szerint a brit kereskedelmi minisztérium annak idején eltitkolta a szerződés létét az amerikaiak elől, akik akkor már az ilyen jellegű export erős korlátozását követelték, és utasította az exporthitel-garanciákért felelős kormányhivatalt az ügylet titokban tartására. A brit védelmi minisztérium ugyan figyelmeztette a kormányt arra, hogy az üzemet vegyi fegyverek gyártására lehet használni, a kereskedelmi tárca válasza azonban az volt, hogy a beruházás megtiltása "nem tenne jót" a brit-iraki kereskedelmi kilátásoknak.

Powell bizonyítékai között is szerepel

A Bagdadtól 80 kilométerre lévő Faludzsa-2 nevű üzemet az Egyesült Államok az iraki vegyifegyver-gyártó kapacitás újjáépítésének egyik példájaként tartja nyilván, és a gyár szerepelt azon bizonyítékok között is, amelyeket Colin Powell amerikai külügyminiszter tárt a múlt hónapban a Biztonsági Tanács elé az Irak elleni fellépés alátámasztására - írta a Guardian.

A lap szerint az Uhde Ltd. dortmundi központú német anyavállalata szerda este nyilatkozatban ismerte el, hogy akkori nagy-britanniai leányvállalata építette a Faludzsa 2-t az iraki "növényvédőszer-ipari" állami vállalatnak, amely a vegyifegyver-gyártásért felelős iraki ügynökség volt.  • Tippek
  • Bankszámla