Krisztina
18 °C
24 °C

Napalmot vetettek be az amerikaiak Irakban?

2003.08.07. 19:13
Egy német televíziós magazin csütörtökön azt állította, hogy az Irakba bevonuló amerikaiak napalmot, vagy ahhoz hasonló harci eszközt használtak.
Az ARD televízió Monitor című magazinműsora szerint Joseph Boehm, az amerikai tengerészgyalogság ezredese megerősítette, hogy a Bagdad felé vonuló amerikaiak MK-77-es gyújtóbombákat használtak, amelyek a Vietnamban is bevetett napalmbombák továbbfejlesztett változatai.

"Néhány alkalommal sor került a bevetésükre, amikor a tengerészgyalogosok Bagdad irányába vonultak" - közölte Boehm ezredes a Monitor szerint. A műsor szerkesztősége az adás előtt adta közre értesülését. Mike Daily, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője írásban erősítette meg a német magazin szerkesztőinek az MK-77-es gyújtóbombák bevetését. "Meg tudom erősíteni, hogy dobtunk le MK-77-es gyújtóbombákat a Szafvan-hegy térségében, az iraki-kuvaiti határnál.

Az MK-77-et napalmnak nevezik, mert a célpontokra kifejtett hatása figyelemre méltó módon hasonlít a napalméra" - olvasható a szóvivő írásos közlésében. Egy másik Pentagon-forrás ugyanakkor azt állította, hogy az iraki háború idején ledobott mintegy 30 MK-77 típusú gyújtóbomba vegyi összetétele teljesen más, mint a napalmé, s hogy az Egyesült Államok 2001-ben összes maradék napalmkészletét megsemmisítette.