Árpád
-2 °C
4 °C

A NATO elutasította Grúzia és Ukrajna NATO-tagságát

2008.04.03. 12:58
Bővül a NATO a szövetség bukaresti csúcstalálkozója után, de nem annyi taggal, ahányan jelentkeztek. Albánia és Horvátország, mint az korábban kiszivárgott, zöld jelzést kapott, Grúzia, Ukrajna és Macedónia viszont nem. Franciaország visszatér a NATO katonai szervezetébe, Csehország és USA a közép-európai országba telepítendő radarról tárgyalt.

A bukaresti NATO-csúcstalálkozón bejelentették: a katonai szervezetbe nem veszik fel a két szovjet utódállamot, Grúziát és Ukrajnát, de a döntést decemberben felülvizsgálják, jelentette a BBC.

A NATO bővítésének állomásai

1949: Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izland, Kanada, Luxemburg, Olaszország, Norvégia, Portugália, USA;

1952: Görögország, Törökország;

1955: Német Szövetségi Köztársaság;

1982: Spanyolország;

1999: Csehország, Lengyelország, Magyarország;

2004: Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia, Szlovénia.

2008: Albánia, Horvátország.

A napokban kisebb vihart kavart a német külügyminiszter nyilatkozata. Frank-Walter Steinmeier szerint Grúzia és Ukrajna esetleges meghívása rendkívüli módon megterhelné a NATO, illetve a Nyugat, valamint Oroszország viszonyát, s ezt – különösen Koszovó után – mindenképp el kell kerülni.

Több magas rangú konzervatív politikus csütörtökön élesen bírálta a szociáldemokrata külügyminisztert, felettébb szerencsétlennek nevezve, hogy a német elutasítást indokolva Moszkva magatartására hivatkozott.

Megsértődtek a mecedónok

Megerősítették azt is, hogy a Görögországgal folytatott névvita miatt Macedóniát nem hívják meg a szövetségbe, Albánia és Horvátország viszont csatlakozhat.

A macedón küldöttség tiltakozása jeleként kivonult a csúcstalálkozóról. A Bukarestben országa küldöttségét vezető Antonio Milososzki külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Macedónia lakosságának 90 százaléka a NATO-tagság odaadó híve, s a macedón tisztviselőknek szolidaritást kell mutatniuk a polgárokkal.

Macedóniát 1993-ban vették fel az ENSZ-be Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (FYROM) ideiglenes néven. Görögország 1991 óta akadályozza az ország nemzetközi elismerését Macedón Köztársaság néven, arra hivatkozva, hogy ez az elnevezés görög történelmi örökség: egy észak-görögországi tartomány neve Makedónia. Athén attól tart, hogy Szkopje területi igényeket támaszthat Görögországgal szemben.

Franciaország visszatér

Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentette: Franciaország még küld katonákat Afganisztánba.

Sarkozy francia elnök azt is elmondta, hogy az év második felében esedékes, december 31-ig tartó francia EU-elnökség után újra be akarja vonni országát az észak-atlanti szövetség integrált katonai szervezetébe.

Az Elysée-palota szerint a francia visszatérés feltétele, hogy "érzékelhető, gyakorlati és becsvágyó előrelépések" történjenek az európai védelmi rendszer megerősítése terén.

Az integrált katonai szervezetbe való visszatérésre – ahonnan de Gaulle tábornok 1966-ban vonta ki országát – a jövő áprilisi NATO-csúcs adhat alkalmat, amelyet Franciaország és Németország együtt szándékozik megrendezni Strasbourgban és Kehlben, közös határuk két oldalán. A szervezet főhadiszállása az ötvenes évektől kezdve 1966-ig Franciaországban volt, azóta a NATO nem tartott ott csúcstalálkozót.

A Ferihegyi repülőtéren az amerikai légierő KC-135 típusú tanker repülőgépe

De Gaulle döntésének hátterében az állt, hogy megkérdőjelezte a NATO nukleáris politikáját, az integrált katonai struktúrát és az Egyesült Államok vezető szerepét. Akit a téma bővebben érdekel, olvassa el François Le Blévennec visszaemlékezését>>>

Az Egyesült Államok és Csehország is befejezte a tárgyalásokat "az amerikai rakétavédelmi rendszerhez tartozó elemek" csehországi telepítéséről. A közzétett dokumentum szerint a radar telepítéséről szóló egyezményt "a közeli jövőben" írják alá.

A szervezet következő csúcsértekezletét Franciaország és Németország közösen rendezi meg. A döntés érelmében egy év múlva az észak-atlanti szövetség tagállamainak állam- és kormányfői a franciaországi Strasbourgban és a Rajna szemközti partján lévő német városkában, Kehlben találkoznak egymással.

A NATO történetében ez lesz az első közös rendezésű csúcsértekezlet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?