Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Oroszok a NATO-ban

2002.05.28. 14:06
Megalakult a NATO-Orosz Tanács amely az eddiginél jóval nagyobb betekintést nyújt Oroszországnak a katonai szervezet ügyeibe. A római NATO-csúcson részt vesz Medgyessy Péter miniszterelnök is.
Putyin orosz elnök elfoglalta helyét az újonnan létrehozott NATO-Orosz Tanácsban kedden Rómában., miután mind a húsz résztvevő aláírta a Római Nyilatkozatot. A korábban Izlandon elfogadott egyezmény értelmében ezentúl Moszkva részt vehet a NATO döntéshozatali folyamataiban, amivel segíti a terrorizmus elleni egységes harcot.

Lord Robertson NATO főtitkár szerint a tanács létrejötte egy új fejezetet nyit az észak-atlanti együttműködés történetében. Robertson arra buzdította a 19 tagországot és Oroszországot, hogy közös céljaik érdekében működjenek együtt. A húsz ország részvételével tartandó római csúcs egyben Bush amerikai elnök európai körútját is zárja. Az amerikai elnöknek sikerült Oroszországgal egy atomfegyver leszerelési megállapodást tető alá hoznia. Eszerint mintegy kétharmadával csökkentik az Egyesült Államok és Oroszország atom robbanófejeinek számát.

Lord Robertson szerint a szeptember 11-i események megmutatták, hogy az új, közös ellenséggel szemben csak összefogva lehet fellépni. Bush kijelentette, hogy a két egykori ellenfél végre egyenrangú partner lett, véget vetve 50 év megosztottságnak, és egy évtizednyi bizonytalanságnak. Putyin szerint a jelenlegi együttműködési megállapodás "még csak a kezdet." Az egyezmény értelmében orosz diplomaták kapnak helyet a brüsszeli NATO központban, és havi rendszerességgel tartanak megbeszéléseket.

Medgyessy Rómában

A magyar miniszterelnök felszólalásában elmondta, hogy Magyarország hozzá kíván járulni a szövetség erejének és hatékonyságának fenntartásához. Hozzátette, Magyarország hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a NATO a transzatlanti kapcsolatok sarokköve maradjon. Szerinte ez a szervezet rendelkezik a megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy szembenézhessen a XXI. század kihívásaival. Elmondta még, hogy Magyarország kész hozzájárulását adni a NATO Orosz Tanácsának munkájához, és az együttműködés fontosságát csak erősíti a nemzetközi terrorizmus fenyegetése. Hozzátette: a demokratikus Oroszország fontos partnere Magyarországnak.

Riadó
Riadót rendeltek el kedden az olasz légtérben a déli órákban, amikor Pratica di Mare légibázison éppen az emlékfotóra álltak össze Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint a NATO állam és kormányfői. A riadó oka a szudáni légitársaság menetrend szerinti, Kairó és Párizs között közlekedő Airbus 320 típusú gépe volt, amely nem felelt a római repülőtér irányítótornyának jelzésére. A rendkívüli biztonsági előírások miatt e gyanús jelre azonnal felszállt az olasz légierő műveleti osztaga, hogy a NATO AWACS radarrepülőgépével együtt "elfogja" az ismeretlen gépet. Két Tornado tipusú vadászgép fogta körül a szudáni Airbust, amelyről hamarosan kiderült, hogy rádiójának átmeneti üzemzavara miatt nem tudott Rómának válaszolni. Végül sikerült helyreállítani a kapcsolatot az irányítótoronnyal, a harci gépek pedig az olasz légtér határáig kísérték a járatot.

A római csúcs

Több elemzőnek is az a véleménye, hogy problémás kérdések nincsenek a napirendi pontok között, csak olyanok, amelyekben már megegyezés született. Előzetes tervek szerint a három balti államot még az idén meghívnák a szövetségbe. Ha ez bekövetkezne, akkor ezek lennének az elsők a volt szovjet tagköztársaságok közül, amelyek felvételt nyernének a NATO-ba. Ez egy újabb ok, amiért a NATO szorosabbá akarja fűzni kapcsolatait Oroszországgal.

Légvédelmi ágyúk

Róma mintegy hárommilliárd forintnak megfelelő összeget költött a rendezvény biztosítására. A várost vadászgépekkel, hadihajókkal, rakétaelhárító eszközökkel, és légvédelmi ágyukkal védték az esetleges terrortámadásoktól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!