Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tüntetők a NATO főhadiszállásánál

2003.10.25. 17:09
Tüntetők próbáltak meg behatolni szombaton a NATO európai erőinek főparancsnoki központjába. A belgiumi Mons város közelében lévő, szigorúan őrzött NATO-főhadiszállásnál (SHAPE) a rendfenntartó erők legalább 120 embert letartóztattak. Erőszakos akciókra késő délutánig nem került sor.
A belgiumi pacifista szervezetek már napokkal előbb meghirdették akciójukat, amelyre tucatjával érkeztek elvbarátaik a környező országokból - Hollandiából, Franciaországból és Németországból. A szervezők kimondottan erőszakmentes, békés tüntetést terveztek, egy "polgári engedetlenségi akciót", amelynek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a NATO továbbra is rendelkezik atomfegyverekkel, s tervei is vannak ezek esetleges alkalmazására.

Az aktivisták kora reggel óta folyamatosan próbáltak bejutni a főhadiszállás területére, hogy ott - legalábbis ezt mondják a szervezők - megpróbáljanak bizonyítékokat gyűjteni az atomfegyverekkel kapcsolatos állításaikra. Az igazi cél viszont a média figyelmének felkeltése, s ez sikerült is: a szombati belgiumi tévéhíradókban terjedelmes riportok foglalkoztak akciójukkal.

A tüntetők arra hivatkoznak, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság még 1996-ban a nemzetközi joggal ellentétesnek mondta atomfegyverek esetleges bevetését, s ennek nyomán ők minden ilyen fegyver belgiumi tárolását törvénytelennek tartják. Az előző években az ország északi részén lévő Kleine-Brogel támaszpontnál szerveztek hasonló tüntetéseket (itt a híradások szerint valóban vannak atomfegyverek), s tavaly a mintegy 2000 tüntetőből több mint ötszáznak sikerült bejutnia a támaszpont területére.

Behatolók

A hatóságok akkor több mint 1100 embert vettek őrizetbe. Az idén viszont a pacifista szervezetek úgy döntöttek, hogy nem a tárolóhelyet, a "döntések egyszerű végrehajtóját" veszik célba, hanem a döntések központját, az "agyat", azaz a NATO-főhadiszállást.

A jelentések szerint szombaton mintegy ezren gyűltek össze a Mons közelében lévő támaszpontnál, s bár a tüntetők agyafúrt módszereket vettek igénybe (egyik csoportjuk például egy mentőautót szerzett, s azzal próbált bejutni a kapun), a hivatalos közlések szerint csak 14 embernek sikerült - még hajnalban - átmásznia a kerítéseken.

A tüntetők ugyanakkor 29 bejutóról és 250 őrizetbe vettről beszélnek. Igaz, a rendfenntartó erők jó előre felkészültek az akcióra, s jelentős túlerőben vannak: 2200 rendőr és katona vigyáz a főhadiszállásra, helikopterek és kutyák segítségével.