Ágnes
-1 °C
2 °C

Erőt is alkalmazhat a NATO Koszovóban

2004.03.18. 18:06
Boszniából átvezényelt alakulatokkal és hétszázöven brit békefenntartóval erősíti meg koszovói erőit a NATO. A koszovói csapatok parancsnoka "erő alkamazására" is felhatalmazta a koszovói békefenntartókat.
Hétszázötven brit katonát vezényelnek Koszovóba - jelentették be Londonban. A NATO korábban ötszáz katonát kért, a vezérkar főnöke azonban "a helyzet tanulmányozása" után három zászlóalj kivezényléséről döntött, "a lehető legrövidebb időn belül".

A három zászlóaljnyi erőt abból az ezredből válogatták össze, amely egyébként is a NATO európai békefenntartási tevékenységének tartalékalakulataként áll folyamatos készenlétben. Nagy-Britannia jelenleg 260 katonát állomásoztat Koszovóban, és mintegy 1200-at Bosznia-Hercegovinában.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a tartományban állomásozó NATO-alakulatok főparancsnoka felhatalmazást adott az egységek parancsnokainak a megfelelő szintű erő használatára "katonáink biztonsága, az ártatlan emberek védelme érdekében és azért, hogy helyreállítsák a mozgásszabadságot Koszovó egész területén". Holger Kammerhoff tábornok közlemény szerint a parancsnok elrendelte tartalékos egységek bevetését a stabilitás helyreállítása érdekében.

A koszovói alakulatokat boszniai békefenntartók átvezénylésével is megerősítették. "Már folyamatban van a tizenhétezres haderő megerősítése" - mondta el a londoni Timesnak a boszniai NATO-haderő szóvivője. Az elképzelések szerint a NATO boszniai békefenntartó alakulatainak egy részét irányítja át a forrongó szerbiai tartományba. Az AP értesülései szerint a NATO háromszázötven katonát vezénylet át Boszniából és Olaszországból a forrongó tartományba. A katonák között egy százfős amerikai tengerészgyelogos alakulat is van.

Az erősítés küldése után rendkívüli tanácskozást tartottak a NATO nagykövetei is. A szervezet főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer szerint "inkább véleménycseréről van szó", a csapaterősítések elrendelésén túl "a jelen pillanatban többet nem lehet tenni".

A koszovói összecsapásokban hatvanegy rendőr - köztük negyven ENSZ-rendőr - és tizenhét békefenntartó is megsebesült. A zavargásoknak csütörtök délig huszonkét halálos áldozata és ötszáz sebesültje volt.