Bernadett
0 °C
4 °C

Szerbiának kell fizetnie a NATO-bombázásért

2006.10.26. 11:54
Precedensértékű ítélet született abban a szerbiai perben, amelyben az 1999-es NATO-bombázás civiláldozatai hozzátartozóinak ítélt meg kártérítést a bíróság. A szerb állam eddig csak a NATO-bombázásban elesett katonák hozzátartozóinak fizetett kártérítést.

A szerb állam 13,5 millió dollár kártérítést köteles fizetni azokért a lelki szenvedésekért, amelyeket öt, a hét év előtti NATO-bombázásban elpusztult ember halála okozott a hozzátartozóinak, döntötte el a dél-szerbiai Novi Pazar város egyik kerületi bírósága.

A csütörtöki belgrádi lapok beszámolói szerint az öt polgári személy (hat másik emberrel együtt) 1999. május 31-én vesztette életét, mert a NATO légiereje lebombázott egy több emeletes lakóházat. A Novi Pazar-i bíróság arra hivatkozva fogadta el közvetlen hozzátartozóik keresetét, hogy az állampolgárokat sújtó erőszak és terror okozta károkért az állam a felelős, mert nem akadályozta meg ezeket a károkat.

A bírósági döntést szakemberek azért tartják fontosnak, mivel polgári személyekkel kapcsolatban született. A szerb állam, pontosabban a védelmi minisztériuma eddig csak a NATO-bombázásban elesett katonák hozzátartozóinak fizetett kártérítést. Amennyiben a Novi Pazar-i döntést másodfokon is jóváhagyják, szakemberek szerint keresetek sokaságát nyújthatják be a szerb állam ellen.