Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Mohamed el-Baradei a Nobel-békedíjas

2005.10.07. 11:17
Az atomfegyverkezés elleni munkájával Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője érdemelte ki a Nobel-békedíjat 2005-ben. A friss Nobel-díjas hétfőn Magyarországra látogat. Az Index szavazásának toronymagas győztese, Horn Gyula a német egység tizenöt éves évfordulóján lecsúszott a díjról.
Az atombéke őre
Mohamed el-Baradei 1942 június 17-én született Egyiptomban. 1962-ben a kairói egyetemen szerzett jogi diplomát. 1974-ben a New York-i egyetem jogi karán kandidált. 1964 óta diplomataként dolgozik, kétszer is Egyiptom ENSZ-képviselője volt. 1984-től dolgozik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségénél (NAÜ). 1984-93 között a NAÜ igazgatójának jogi tanácsadója, 1993-1997 között a NAÜ külkapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese. 1997 óta a szervezet elnöke.

Mohamed el-Baradei, az ENSZ Nemzetközi Atoneregie-ügynökségének (NAÜ) a vezetője nyerte el a Nobel-békedíjat 2005-ben. Baradeit tavaly Hans Blix, az ENSZ fő fegyverzetellenőrével együtt tavaly emlegették az esélyesek között.

A Nobel-bizottság indoklása szerint el-Baradei "az atomenergia háborús felhasználásának megakadályozásáért és békés, a lehető legbiztonságosabb használatáért tett erőfeszítéseivel" érdemelte ki a díjat.

Hazánkba látogat

El-Baradei 1997 december elseje óta vezeti a NAÜ-t, megbízását idén az amerikaiak korábbi ellenkezése ellenére meghosszabbították. George W. Bush és kormánya azért ellenezte el-Baradei megbízásának meghosszabbítását, mert a NAÜ vezetője az iraki háború és az iráni atomválság idején is kompromisszumos megoldásokat keresve hátráltatta az amerikaiak háborús terveit.

A friss Nobel-díjas hétfőn Sólyom László meghívására Magyarországra látogat.

Tavaly volt esélyes


Mohamed el-Baradei

A Nobel-békedíj hagyományosan az egyik legmegtippelhetetlenebb. Az idén a fogadóirodák és a szakértők Marti Ahtisaari finn elnököt tartották a legesélyesebbnek. Jellemző, hogy a tavaly sztárolt Hans Blix és el-Baradei egyik találgatásban sem szerepelt.

Szerepelt viszont az állandó favorit Vacláv Havel, Bono Vox és a húsz évvel ezelőtti Live Aid koncert után idén Live8 néven segélykoncertet szervező Bob Geldof is. Az Index külpolitikai szakírója Horn Gyulát is az esélyesek közé sorolta a német egység tizenötödik évfordulóján a vasfüggöny lebontásában szerzett érdemei miatt.

Az Index szavazásán már csak a nemzeti büszkeség miatt is Horn Gyula toronymagasan végzett az élen az összes szavazat kétharmadával. Horn előnyére jellemző, hogy összesen 1593 szavazat érkezett, mégis kilencszáz szavazatos előnnyel végzett az élen.